Μονόδρομος η ενότητα Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Παρατίθεται κείμενο  θέσεων του ΚΚΕ με αφορμή όσα συμβαίνουν τελευταία στο κέντρο της Αθήνας (εφ. «Ριζοσπάστης», 13.5.2011 )

Σκόπιμα τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι μηχανισμοί τους, μαζί με τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θεωρούν και προβάλλουν ως κύρια αιτία των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας τη συγκέντρωση σε αυτό μεγάλου αριθμού μεταναστών. Ειδικά, ο ΛΑ.Ο.Σ., ο εθνικιστικός και φασιστικός εσμός, πλειοδοτούν και σπεκουλάρουν στο πρόβλημα αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη δολοφονία του 44χρονου στην 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, ο Γ. Καρατζαφέρης με δήλωσή του φωτογράφιζε ότι το έγκλημα διέπραξαν μετανάστες, χωρίς ακόμα και σήμερα να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο από πουθενά. Μόνο από κάποιες διαρροές της ασφάλειας, που, έτσι, γενικώς και αορίστως, κάνουν λόγο για κάποια πλάνα από κάμερες που δείχνουν …μελαμψούς τύπους να επιτίθενται και να δολοφονούν τον άτυχο 44χρονο.

Είναι γνωστό ότι όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις συνδέουν την αύξηση της εγκληματικότητας, της πορνείας και όλων των κακών που συμβαίνουν, με τη μετανάστευση. Κρύβουν ότι τα ίδια τα αστικά κόμματα είναι εκείνα που ευθύνονται για το πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης, αλλά και της συγκέντρωσης άστεγων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, όπως και ότι οι μετανάστες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές ήδη υποβαθμισμένες, εγκαταλελειμμένες, με φτωχούς εργαζόμενους, έτοιμες να πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί στα επιχειρηματικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν για να κάνουν το κέντρο της Αθήνας ακριβό διασκεδαστήριο και ακριβό εμπορικό και οικιστικό χώρο. Κρύβουν ότι ακόμα κι αν θέλουν οι μετανάστες αύριο να φύγουν όλοι από τη χώρα όχι μόνο δεν μπορούν, εξαιτίας των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά θα κρατηθούν και θα φυλακιστούν.

Εγκληματικότητα και λεγόμενη παραοικονομία σύμφυτα του σάπιου συστήματος

Την εγκληματικότητα και την παραοικονομία δεν την έφεραν οι μετανάστες. Ζούσαν και βασίλευαν και πριν από τους μετανάστες, γιατί είναι φαινόμενα σύμφυτα με το συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που αναζωογονείται από αυτές και δεν πρόκειται να εξαλειφθούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν με εξάρσεις και υφέσεις, όσο κυριαρχεί το συγκεκριμένο σύστημα. Αντίστοιχες νοσηρές καταστάσεις υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές μητροπόλεις, με τις οποίες θέλουν να συγκρίνουν την Αθήνα τα συγκεκριμένα κόμματα, με πρώτη και καλύτερη – στην Ευρώπη τουλάχιστον – την πρωτεύουσα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες.

Πριν από μερικούς μήνες αποκαλύφθηκαν κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος που έπαιρναν ακίνητα και αποτελούνταν από ευυπόληπτους πολίτες, ορισμένοι μάλιστα υπηρετούσαν σε ανώτερες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, καθώς και οι αποκαλύψεις ότι στα σοβαρά τουλάχιστον εγκλήματα η συμμετοχή των μεταναστών στηρίζεται και συνυπάρχει με τη συμμετοχή Ελλήνων. Φυσικά, υπάρχει και η μικροεγκληματικότητα του δρόμου. Και το ΚΚΕ δεν υποτιμά την ανησυχία του φτωχού, του λαϊκού ανθρώπου να μην του κλέψουν τα λίγα λεφτά που του έχουν μείνει από τη μεγάλη κλοπή που έχει υποστεί από την πλουτοκρατία και το κράτος της ή το κινητό του. Ομως, αυτή η μικροεγκληματικότητα, που προέρχεται από ανθρώπους στα όρια της επιβίωσης, αντιμετωπίζεται μόνο με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα και όχι με καταστολή.

Επίσης, το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τους λαϊκούς ανθρώπους που προβληματίζονται για την αύξηση της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας με τους ρατσιστές. Πρέπει, όμως, να σταθμίσουν αφενός όλα τα εγκλήματα που τελούνται σε βάρος τους από την πλουτοκρατία και τα κόμματά της και τούς έχουν κάνει το βίο αβίωτο και αφετέρου να αναλογιστούν ότι ειδικά όσοι επενδύουν στον αντιμεταναστευτικό λόγο και στις επιθέσεις εναντίον των μεταναστών (ΛΑ.Ο.Σ., Χρυσαυγίτες και διάφορα φασιστοειδή) δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο και όλα τα αντιλαϊκά ληστρικά μέτρα, υποστηρίζουν την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Αθήνα.

Οι μετανάστες ακόμα κι αν θέλουν δεν μπορούν να φύγουν

Η έξαρση του προβλήματος συγκέντρωσης μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, χρονολογείται μετά το 2004, καθώς και το ότι πρόκειται για ανθρώπους ουσιαστικά εγκλωβισμένους στην Αθήνα, αφού ούτε μπορούν να τους επαναπροωθήσουν στις πατρίδες τους – την τεράστια τουλάχιστον πλειοψηφία – για πρακτικούς λόγους και όχι από ευαισθησία για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, ούτε μπορούν να επιτρέψουν τη μετακίνησή τους σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, γιατί δεσμεύονται από τον Κανονισμό «Δουβλίνο II».

Δε λένε, βέβαια, ότι όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου τον ψήφισαν και, μέχρι πριν από λίγο καιρό τουλάχιστον, τον υποστήριζαν με νύχια και με δόντια. Ειδικά, ο οπορτουνιστικός χώρος έχει κάνει άπειρες καταγγελίες, γιατί η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τον Κανονισμό αυτό.

Η θέση του ΚΚΕ είναι να δοθεί άσυλο σε όσους επιθυμούν και προσωρινή επικουρική προστασία σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής, υποκινούμενων εμφύλιων κ.λπ. (Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί, Σομαλοί, Σουδανοί κ.λπ.).

Η μόνη σωστή και ρεαλιστική θέση για κατάργηση ή απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου απουσιάζει παντελώς από τις προτάσεις τους, ειδικά μετά την κατηγορηματική άρνηση που εισέπραξε ο Χρυσοχοΐδης, όταν πρότεινε να παρθούν κάποια μέτρα χαλάρωσης του «Δουβλίνου» στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Απαιτούμε: Εδώ και τώρα κατάργηση – ανυπακοή στο «Δουβλίνο». Να εφοδιαστούν όσοι μετανάστες – πρόσφυγες θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη – μέλη με ταξιδιωτικά έγγραφα. Το 75% των μεταναστών στην ΕΕ μπαίνει από την Ελλάδα. Εχουν ευθύνες για τη στάση τους τα κόμματα που υπερασπίστηκαν ή υποτάχθηκαν στον Κανονισμό αυτό και πρέπει να λογοδοτήσουν.

Τα μέτρα καταστολής στα σύνορα, με την καθοριστική μάλιστα συμμετοχή του «Frontex», όχι μόνο δεν πρέπει, αλλά ούτε μπορούν να αναχαιτίσουν σε μόνιμη βάση τη μετανάστευση και προσφυγιά που οφείλεται στις συμφορές που έχει προκαλέσει ο ιμπεριαλισμός, με την ελληνική μάλιστα συμβολή, στους λαούς των πατρίδων τους. Το πολύ – πολύ να αυξάνουν την επικινδυνότητα του δρομολογίου των μεταναστών και να πληθαίνουν οι νεκροί μετανάστες στα σύνορα. Σίγουρα θα αυξήσουν την καταστολή, όχι μόνο κατά των λεγόμενων παράνομων, αλλά και των νόμιμων μεταναστών και των Ελλήνων εργαζομένων. Είναι ντροπή να έχει scanner o «Frontex» στα σύνορα και να μην έχουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης, που αποτελούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και όλη η νομοθεσία που προβλέπει φυλάκιση μέχρι και 18 μήνες, μόνο και μόνο επειδή ο μετανάστης μπήκε ή παρέμεινε χωρίς χαρτιά στη χώρα και προκειμένου να προετοιμαστεί η απέλασή του.

Να διαμορφωθούν δημόσιοι ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών και προσφύγων, με δωρεάν σίτιση, διερμηνεία και νομική αρωγή, χωρίς τη «φιλανθρωπία» των διαφόρων ΜΚΟ. Καμία απολύτως εμπλοκή ιδιωτών στην περίθαλψη ανηλίκων και θυμάτων σωματεμπορίας.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι καθαρές:

1. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα.
2. Εγγραφή των παιδιών τους στα δημοτολόγια.
3. Απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών παραμονής, αποσύνδεση της ανανέωσης από αριθμό ενσήμων και συμβάσεις με τον εργοδότη.
4. Διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης.
5. Κατάργηση παραβόλων, κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς τους από και προς τη χώρα προέλευσης.
6. Κατάργηση όλων των εμποδίων πρόσβασής τους στη δημόσια, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
7. Δημιουργία δημόσιων υποδομών για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.

Οι προτάσεις αυτές δίνουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των μεταναστών που βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνηγητό και σε καθεστώς περιοδικής «παρανομίας» ή «μισονομιμότητας». Είναι προς όφελος και των Ελλήνων εργαζομένων, γιατί δυναμώνουν την ενότητα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από γλώσσα, φυλή, χρώμα και θρησκεία. Ενας μετανάστης με χαρτιά και δικαιώματα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εύκολα από τους εργοδοτικούς και κρατικούς μηχανισμούς ως μέσο για να χτυπηθεί ακόμη περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης και όσα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Δεν είναι προτάσεις ανέξοδης φιλανθρωπίας ούτε αστικού κοσμοπολιτισμού, που κρύβουν την ταξική αιτία της μετανάστευσης, την ανειρήνευτη ταξική αντίθεση ανάμεσα σε όλους τους εργάτες (ντόπιους και ξένους) με όλους τους πλουτοκράτες (ντόπιους και ξένους), ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Η ενότητα των Ελλήνων και ξένων εργαζομένων είναι μονόδρομος ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε. Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι βασικά όπλα και αρετές της εργατικής τάξης που οφείλει να τα διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού και να τα καλλιεργήσει παραπέρα.

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s