Για την αποχή που κήρυξε η ολομέλεια και τις προωθούμενες αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι.

 

Τη στιγμή που :

 

-Βρίσκεται σε εξέλιξη η αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων με τα άδικα και εξοντωτικά χαράτσια, από τα οποία ούτε ένα ευρώ δεν θα καλύψει λαϊκές ανάγκες.

 

-Με το εγκληματικό πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, κόβονται μισθοί, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, χτυπιούνται όλα τα κοινωνικά επιδόματα, καρατομούνται οι κλαδικές συμβάσεις, προωθούνται μαζικές απολύσεις στο δημόσιο. Νέα φοροκλοπή του λαού έρχεται με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, με την κατάργηση των «φοροελαφρύνσεων» των λαϊκών νοικοκυριών, με τη δρομολογούμενη εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

 

-Με τον ακόμη πιο σκληρό ταξικό προϋπολογισμό για το 2012, σχεδιάζουν να εισπράξουν μόνο 2,2 δισ. ευρώ από τα κέρδη των επιχειρήσεων και 43,7 από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ενώ επιβάλλουν νέες δραστικές περικοπές σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια ενισχύοντας την εμπορευματοποίησή τους.

 

-Νέα, πρωτόγνωρα δεινά, που θα μας γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω, περιμένουν το λαό μας μετά το κούρεμα διάσωσης των κερδών των μονοπωλίων.

 

Τη στιγμή που

οι κόποι, η ίδια η ζωή της πλειοψηφίας του λαού θυσιάζονται για να διασωθούν τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων πλουτοκρατών.

 

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε 5νθήμερη αποχή, από 13 – 19/10, με μοναδικό αίτημα την ανάκληση της συζητούμενης αφαίρεσης δικαστηριακής ύλης, χωρίς να καλεί σε καμία κινητοποίηση, παρά μόνο σε μια φθινοπωρινή σύναξη των Προέδρων έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης!

 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι οι δικηγόροι είναι αντίθετοι με τη «δήθεν» απελευθέρωση που ψηφίστηκε, ψέγει την κυβέρνηση γιατί καθυστερεί την έκδοση των ΠΔ που θα ολοκληρώσουν την απελευθέρωση, υιοθετώντας έτσι τις απόψεις του ΣΕΒ, της τρόικας και των πιο επιθετικών πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου που ζητούν γρήγορη και πλήρη απελευθέρωση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των νομικών υπηρεσιών!

 

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» όχι μόνο δεν υποτιμάει τις προωθούμενες αλλαγές στη Δικαιοσύνη και την ύλη των Δικαστηρίων, αλλά είναι η μόνη παράταξη που από την αρχή προειδοποίησε, ενημέρωσε, συνέδεσε τις αντιδραστικές αλλαγές στο δικηγορικό επάγγελμα και γενικότερα στα νομικά επαγγέλματα με τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται ταχύτατα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, με τις περισσότερες από αυτές συμφωνούν ή και υπερθεματίζουν (π.χ. διαμεσολάβηση) οι ηγεσίες του δικηγορικού συνδικαλισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του ΔΣΑ και άλλων συλλόγων σπεύδουν να υλοποιήσουν το θεσμό της διαμεσολάβησης, που ιδιωτικοποιεί τη δικαιοσύνη, προωθώντας τη σύσταση εταιρειών μαζί με τους εμποροβιομήχανους, όπως με το ΕΒΕΑ του κ. Μίχαλου.

 

► Πρόκειται για αλλαγές που στοχεύουν στη δημιουργία μιας Δικαιοσύνης ξεδιάντροπα ταξικής και ταυτόχρονα ακριβής, δυσπρόσιτης και εχθρικής για το λαό, «απελευθερωμένης» από τις «μικρές, επουσιώδεις» διαφορές που συνήθως ταλανίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για να διεκπεραιώνει ταχύτατα την κατασταλτική λειτουργία του κράτους που υπηρετεί (ποινικοποίηση αγώνων, απαγόρευση απεργιών κλπ.), τις σοβαρές για τα συμφέροντα του κεφαλαίου υποθέσεις (νομικό fast track μεγάλων οικονομικών υποθέσεων), την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (ίδρυση εργοδοτικών επιχειρησιακών σωματείων με διαδικασίες εξπρές).

 

► Πολυεπαγγελματικές, κεφαλαιουχικές εταιρείες, με «ευέλικτα και ανταγωνιστικά» επιτελεία δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών και εν γένει κακοπληρωμένων υπαλλήλων, για να εκδίδουν και να εκτελούν στο πι και φι διαταγές πληρωμής και προσημειώσεις υποθηκών υπέρ των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών. Όσο για τα συναινετικά διαζύγια, ενδεχομένως και άλλες υποθέσεις της εκουσίας δικαιοδοσίας (διαθήκες, κληρονομητήρια), που η γρήγορη και φτηνή διεκπεραίωσή τους πράγματι απασχολεί τις λαϊκές οικογένειες, αφήνονται σαν το τυρί στη φάκα σε μια υποτιθέμενη «σκληρή διαμάχη» ανάμεσα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους ή συζητείται η μεταφορά τους στα ειρηνοδικεία, μέτρα από τα οποία δεν θα προκύψει κανένα ουσιαστικό όφελος για το λαό.

 

Αυτό το μοντέλο ονειρεύεται εδώ και χρόνια το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και διεκπεραιώνει ταχύτατα το πολιτικό του προσωπικό, αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση, με τη συνδρομή και εκείνων που θέλουν να είναι «συλλειτουργοί» της συγκεκριμένης Δικαιοσύνης.

 

Η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και οι οικογένειές μας πληττόμαστε, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, από τα εγκληματικά και εξοντωτικά για το λαό μέτρα. Η προκήρυξη αποχής μόνο για τη μείωση της δικαστηριακής ύλης, ξεκομμένο μάλιστα από το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της παράταξής μας ότι οι ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων βρίσκονται μακριά από τα προβλήματά μας. Το σοβαρότερο είναι ότι μας απομακρύνει από τους φυσικούς μας συμμάχους που είναι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

 

Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στη συμπόρευσή μας

με το ταξικό εργατικό κίνημα και τις αγωνιστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των σπουδαστών, των αγροτών και των γυναικών.

Μαζί με τα παιδιά μας που αγωνίζονται ενάντια στο σχολείο της φωτοτυπίας και των χορηγών, ενάντια στο πανεπιστήμιο – παράρτημα των πολυεθνικών.

Για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Για συνολική ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής.

 

Στις 19 Οκτώβρη συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια της πανεργατικής απεργίας σε όλη τη χώρα μαζί με το ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στην Ομόνοια

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγ. Βενιζέλου

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s