Για τις εξελίξεις στην ασφάλιση

 

Συνάδελφε-συναδέλφισσα,

Στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα εμείς, η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων, αντιμέτωποι με τη μείωση του εισοδήματός μας, τη φοροληστεία και το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος όλων των εργαζομένων, έρχεται να προστεθεί και η πλήρης διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος. Σήμερα τίθεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο η δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων, με εξαιρουμένων των ταμείων μας, για την καταβολή των συντάξεων, καταργείται η δυνατότητα στοιχειώδους παροχής υγείας και πρόνοιας!

● Η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων δυσκολεύεται ή ακόμα και αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές και στερείται, λόγω οικονομικής αδυναμίας, του δικαιώματος ιατροφαρμακευτικών παροχών. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 4.500 αιτήσεις συναδέλφων για ρύθμιση των οφειλών τους από εισφορές. Ενδεικτικό γι’ αυτό είναι ότι στον Τομέα Υγείας μέχρι τέλη Μαΐου είχαν κατατεθεί 7.500 βιβλιάρια επί συνόλου ασφαλισμένων 23.500. Είχαν γίνει 1.300 ρυθμίσεις οφειλών, από τις οποίες τηρούνται μόνο 400. Στο  δε Ταμείο Νομικών, το 2012 κατατέθηκαν 16.500 βιβλιάρια, ενώ φέτος και μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί μόλις 6.500.

● Όσοι ακόμα καταφέρνουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους έρχονται αντιμέτωποι με την τραγική υποβάθμιση έως ανυπαρξία των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, όπου και πάλι αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ταμείο Προνοίας, μετά την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε αναλώσιμα υλικά και γιατρούς, με αποτέλεσμα διάφορα τμήματά του να μην λειτουργούν, ενώ έχουν μειωθεί σοβαρά και οι ιατρικές πράξεις που καλύπτονται από το Ταμείο.

Το Ταμείο Νομικών μεθοδεύει την άμεση εκποίηση των αποθεματικών του για την πληρωμή των συντάξεων, αφού αυτά μειώθηκαν σε ποσοστό 2/3 μετά το PSI, το λεγόμενο κούρεμα που έδωσε τη χαριστική βολή στη διαχρονική καταλήστευση που υφίστανται εδώ και 60 χρόνια τα αποθεματικά όλων των ταμείων.

Σήμερα η τρικομματική συγκυβέρνηση και η Ε.Ε. στοχεύουν να κατεδαφίσουν ό, τι έχει απομείνει από τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση:

– Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των ταμείων, ετοιμάζουν νέες μειώσεις των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ριζικές περικοπές στην Υγεία και την Πρόνοια, νέες περικοπές στα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις. Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος πρόσφατα κυνικά ομολόγησε, οι καταβαλλόμενες στο μέλλον συντάξεις θα έχουν το χαρακτήρα ενός προνοιακού επιδόματος!

– Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι αναμένεται, κατ’ εφαρμογή υπάρχοντος νομικού πλαισίου (εκκρεμεί η έκδοση Π.Δ.), να θεσμοθετηθεί η είσπραξη των παλαιών οφειλών προς όλα τα Ταμεία μέσω ΙΚΑ, όπου και επίκειται η σύσταση οργανισμού που θα έχει την ευθύνη της λήψης διωκτικών μέτρων κατά των οφειλετών. Ταυτόχρονα, προωθείται η μεταφορά των οφειλών προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στην εφορία για την είσπραξή τους μέσω ΚΕΔΕ!

Η τραγική κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία – και των δικηγόρων – δεν είναι λογιστικό πρόβλημα ή ζήτημα κακοδιαχείρισης, όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός του ΔΣΑ που προσπαθούν να συγκαλύψουν τους ενόχους και να ενοχοποιήσουν εργαζόμενους και συνταξιούχους. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής συνειδητής και σχεδιασμένης επίθεσης των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. ενάντια σε ένα κοινωνικό δικαίωμα κατακτημένο με σκληρούς αγώνες και αίμα. Είναι στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου στη χώρα μας, οργανικά ενταγμένος στη σαρωτική επίθεση που εξαπολύεται ενάντια στα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα.

Η ηγεσία του ΔΣΑ και οι κυρίαρχες παρατάξεις είναι συνένοχες σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έφτασαν το ασφαλιστικό σύστημα στα σημερινά αδιέξοδα. Δεν προετοίμασαν, δεν είπαν την αλήθεια στη πλειοψηφία των δικηγόρων. Αντίθετα, προσπάθησαν να σπείρουν συντεχνιακές αυταπάτες με τις δήθεν ευκαιρίες που ανοίγονται για την εξαίρεση των ταμείων μας από τα αντιασφαλιστικά μέτρα (π.χ. για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ), αντί για μαζικές συλλογικές διαδικασίες και σύγκληση Γ.Σ. επιδίωκαν «διαλόγους» με τους διάφορους υπουργούς. Όλα αυτά τα χρόνια έβαζαν πλάτη για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής, το έπαιζαν πλασιέ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για δήθεν προνομιακά πακέτα προσφορών σε δικηγόρους, στρώνοντας το χαλί για την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και την εξασφάλιση ακόμα ενός κερδοφόρου πεδίου επενδύσεων για το μεγάλο κεφάλαιο. Η δήθεν αγωνία τους για τις συντάξεις είναι υποκριτική και κάλπικη. Ακόμα και σήμερα, μπροστά σ’ αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, αρνούνται τη σύγκληση Γ.Σ., συζητούν για νέες προσφορές ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που μπορεί βέβαια να καταλήξουν σαν την ΑΣΠΙΣ και άλλες…

ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ!

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ, Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ο ΛΑΟΣ

Απαιτούμε τη σύγκληση Γ.Σ.

Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΕΒΕ, μαζί με τους άλλους αυτοαπασχολούμενους την Τετάρτη 12/06 στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

 

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για:

– Επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης συντάξεων και παροχών με πλήρη κρατική εγγύησή τους.

– Καμία μείωση και αποκατάσταση των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων.

– Να πληρώσει το κράτος για τα ελλείμματα στα ταμεία. Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους. Απόσυρση των αποθεματικών των ταμείων από κάθε είδους τζόγο σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

– Καμιά περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες. Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας. Κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

– Σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας όλων αυτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς προϋποθέσεις.

– Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η κρίση.

– Όχι στη μεταφορά των οφειλών προς τα Ταμεία στην εφορία και την προωθούμενη ποινικοποίηση των οφειλών.

– Πάγωμα των οφειλών προς τα Ταμεία όσο διαρκεί η κρίση χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς υποβιβασμό της ασφαλιστικής κλάσης και χωρίς μείωση της σύνταξης. Κατάργηση της υποχρεωτικής μετάβασης σε ανώτερη κλάση ανά τριετία.

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s