Δικηγορικές Εκλογές 2014: Διακήρυξη Αγωνιστικής Συσπείρωσης

Συνάδελφε – συναδέλφισσα,

Εργαζόμενε και εργαζόμενη με μισθό σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες,

στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα,

Αυτοαπασχολούμενε και αυτοαπασχολούμενη,

Άνεργε και Άνεργη

 

Απευθυνόμαστε σε

 

ΕσΕΝΑ που εργάζεσαι ως μισθωτός σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες, υπό το μανδύα του «συνεργάτη», όπως και χιλιάδες άλλοι μισθωτοί «με μπλοκάκι», που ζεις με το άγχος της ανασφάλειας και της ανεργίας και υποχρεώνεσαι να δουλεύεις με μισθούς 500-600 ευρώ, εξαντλητικά ωράρια, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΕσΕΝΑ που απασχολείσαι ως έμμισθος  είτε στον ιδιωτικό τομέα, με την αμοιβή πλέον της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, είτε στο δημόσιο τομέα με σοβαρές περικοπές των αποδοχών σου.

ΕΣΕΝΑ αυτοαπασχολούμενε που, όπως και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, έκλεισες το γραφείο σου ή πασχίζεις με νύχια και με δόντια να το συντηρήσεις, σε πνίγουν μέχρι το λαιμό οι εισφορές στα ταμεία, οι φόροι, τα χαράτσια, οι οφειλές στις τράπεζες και οι λογαριασμοί, βλέπεις συνεχώς το εισόδημά σου να μειώνεται, απειλείσαι με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις για χρέη.

ΕσΕΝΑ που μολισ βγήκες από τη σχολή και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την ανεργία, την ετεροαπασχόληση και υποαπασχόληση, αναγκάζεσαι να ζεις ακόμα στο σπίτι των γονιών σου, σου έχουν στερήσει την ελπίδα και την προοπτική για το μέλλον.

ΕσΕΝΑ που είσαι νέα γυναίκα και μάνα, που στερείσαι τη δημόσια, κοινωνική και ολοκληρωμένη μέριμνα που χρειάζεσαι για να ανταποκριθείς στον ιδιαίτερο, δύσκολο ρόλο σου, για την ανατροφή και μόρφωση των παιδιών σου.

ΕσΕΝΑ που ΑΓΑΝΑΚΤΕΙΣ με τη σημερινή κατάσταση, με τη σαπίλα του συστήματος που ευνοεί την πλουτοκρατία και εξαθλιώνει το λαό, με το περιεχόμενο και τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης.

 

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα.Πρέπει κι εσύ να πάρεις θέση.

 

Ο καπιταλισμός δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο

Οι δικηγορικές εκλογές του 2013 διεξάγονται σε συνθήκες πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες.

Αιτία δεν είναι τα μνημόνια, οι ανίκανοι διαπραγματευτές, οι λαθεμένες συνταγές και οι πολλαπλασιαστές, ούτε τα σκάνδαλα και οι μίζες. Οσα βιώνουμε σήμερα είναι τα αποτελέσματα της υποταγής στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και το μονόδρομο της ΕΕ, που ακολουθήθηκε τόσο την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης όσο και την περίοδο της κρίσης.

Ø Γιατί το καπιταλιστικό σύστημα γεννά κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους.

Ø Γιατί τα μνημόνια είναι το μέσο και όχι η αιτία της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ø Γιατί το δημόσιο χρέος είναι το πρόσχημα για να επιταχυνθούν τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» σημαίνει τσάκισμα του λαού, νέες περικοπές σε Υγεία-Πρόνοια-Παιδεία, ακόμη πιο άγρια φοροληστεία, για να εξασφαλιστούν πόροι που θα διοχετευθούν στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Η ατέλειωτη λίστα αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα έχει διαμορφωθεί από την περίοδο της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90. Το 1998 οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία των δικηγόρων αυξήθηκαν κατά 40%, χωρίς καμία μάλιστα αντίδραση από τον τότε «αριστερό» πρόεδρο του Δ.Σ. Αθήνας Αντ. Ρουπακιώτη. Η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος προετοιμαζόταν από το 2000. 

Γι’ αυτό και :

Ø είτε συνεχίσει να εφαρμόζεται η περιοριστική «συνταγή Μέρκελ» που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση είτε εφαρμοστεί η επεκτατική «συνταγή Ομπάμα» που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση είτε ένας συνδυασμός των δύο συνταγών,

Ø με νεοφιλελεύθερες «μνημονιακές» ή «αριστερές αντιμνημονιακές» κυβερνήσεις που από κοινού προσκυνούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ΕΕ,

Ø με ή χωρίς μνημόνια,

η ανάπτυξη που υπόσχονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι μια αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη, σαν κι αυτή που έφερε την κρίση, θα συνεχίσει να είναι προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και θα στηριχτεί στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Η αστική νομιμότητα αποκαλύπτει το μεγαλείο της …

Η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή, την εκτεταμένη ποινικοποίηση των εργατικών-λαϊκών αγώνων, τη χρήση του τρομοκρατικού μέτρου της επιστράτευσης, την προώθηση του δραστικού περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας. Αξιοποιεί τη ναζιστική εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής για να προωθήσει την επικίνδυνη και ανιστόρητη «θεωρία των δύο άκρων» και τον ωμό αντικομμουνισμό. Αυτό είναι το δόγμα «νόμος και τάξη».

Οι έννοιες «νομιμότητα», «κράτος δικαίου», «ισονομία», «δημοκρατία», «Δικαιοσύνη», με τις οποίες μας έχουν γαλουχήσει από το πρώτο έτος των σπουδών μας στη Νομική Σχολή, δεν είναι έννοιες ουδέτερες.

Σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα, ισοδυναμούν με τη θέσπιση και εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου που στερεί από τους ανθρώπους του μόχθου το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, στη δουλειά, την παιδεία, την υγεία και πρόνοια, την πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ο πυρήνας της αστικής νομιμότητας είναι η εξασφάλιση κερδοφορίας στο κεφάλαιο και ό,τι περισσέψει μοιράζεται στον εργαζόμενο και μόνο στα λόγια «κυρίαρχο» λαό, παρόλο που αυτός παράγει τον αμύθητο πλούτο.

Η «αποκατάσταση της δημοκρατίας» που υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κι αυτή μια δημοκρατία κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της «υγιούς επιχειρηματικότητας», της ανταγωνιστικότητας του «καλού» κεφαλαίου, της εφαρμογής των Οδηγιών και Κανονισμών της ΕΕ, της «νομιμότητας» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να υπάρχουν για να μακελεύουν τους λαούς.

Οι όποιες ελευθερίες κατάκτησε με αγώνες η εργατική τάξη μαζί με τα λαϊκά στρώματα  – και θα συνεχίσει να διεκδικεί μέχρι να κατακτήσει την ελευθερία να διαφεντεύει τον πλούτο που παράγει – τα όποια δικαιώματα διακηρύσσει το αστικό Σύνταγμα θα βρίσκονται πάντα στην κλίνη του Προκρούστη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. ‘Οποια κυβέρνηση θεωρεί ιερά και απαραβίαστα τα κέρδη του κεφαλαίου, «δεξιά» ή «αριστερή», μονοκομματική ή συνεργασίας, νομοτελειακά θα παραβιάζει τις λαϊκές ελευθερίες και θα καταστέλλει τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες.

… και η Δικαιοσύνη τον ταξικό της αλληθωρισμό!

Ως εργαζόμενοι στο χώρο της Δικαιοσύνης, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, ότι η αστική Δικαιοσύνη αξιοποιείται όλο και περισσότερο ως θεσμός  επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής, τρομοκράτησης και καταστολής: Εισαγγελείς στέλνουν τα ΜΑΤ στα εργοστάσια για να φυλάνε τα κέρδη των βιομηχάνων, παραγγέλνουν εκατοντάδες τρομοκρατικές προκαταρτικές εξετάσεις σε βάρος κάθε σχεδόν κινητοποίησης και διαμαρτυρίας και ασκούν ποινικές διώξεις σε βάρος αγωνιστών. Οι δικαστικές αποφάσεις, με λιγοστές φωτεινές εξαιρέσεις των κατώτερων κυρίως δικαστηρίων, νομιμοποιούν τα μνημόνια, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες,  καταδικάζουν εργάτες, συνδικαλιστές και λαϊκούς αγωνιστές, κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες.

Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα, γίνεται πανάκριβη, σχεδόν αδύνατη. Το αστικό κράτος αφαιρεί την όποια δυνατότητα προστασίας των εργαζομένων και του λαού μέσα από τους θεσμούς του.

Χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας όλων των εργαζόμενων στη Δικαιοσύνη, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, δικαστικών λειτουργών.

> Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη που ψηφίστηκαν το 2010-2011, ο ν.4055 του 2012 «για τη δίκαιη δίκη» και όσες δρομολογούνται το επόμενο διάστημα στο όνομα της ταχύτερης Δικαιοσύνης, υπηρετούν συγκεκριμένες ταξικές, αντιδραστικές επιδιώξεις: την ικανοποίηση της ανάγκης του μεγάλου κεφαλαίου για πιο γρήγορη, ευέλικτη και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών του· την αποτροπή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να υπερασπιστούν τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει· τη συρρίκνωση των δικονομικών δικαιωμάτων των διαδίκων και κυρίως των φτωχών, που δεν έχουν τα μέσα για να υπερασπιστούν το δίκιο τους.


 

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, υπάρχει ελπίδα.

Υπάρχει διέξοδος για μια καλύτερη ζωή.

Αυτή βρίσκεται στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Στην ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Στη λαϊκή αλληλεγγύη. Στη δημιουργία μιας ισχυρής Λαϊκής Συμμαχίας που διεκδικεί την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία και την εξουσία.

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, όταν ο λαός παλεύει ενωμένος ενάντια στους πραγματικούς εχθρούς του: τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα, την ΕΕ και το πολιτικό τους προσωπικό.

Σ’ αυτούς τους αγώνες οι δικηγόροι, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, άνεργοι, έχουν θέση. Σ’ αυτούς τους αγώνες οι δικηγόροι, ριζοσπάστες επιστήμονες που ασφυκτιούν και δεν θέλουν να υπηρετούν μια ταξική δικαιοσύνη που γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιδραστική, ένα δίκαιο προορισμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, έχουν λόγο και ρόλο, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού.

Για την απόσπαση επιμέρους κατακτήσεων, τη ματαίωση εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων και λήψης νέων.

Για την υπεράσπιση της λαϊκής νομιμότητας, ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία, την κρατική βία και την καταστολή, τους πλειστηριασμούς και τα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Για το δίκιο του λαού στον αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές του, στη διεκδίκηση του πλούτου που παράγει, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, για τη δική του λαϊκή εξουσία και δικαιοσύνη.

 

ΤΕρμα πια στις συντεχνιακές αυταπάτες. Από την αντιλαϊκή επίθεση δεν εξαιρείται κανείς. «Όλοι για έναν κι ένας για όλους».

Συνάδελφε – συναδέλφισσα,

Ξέρουμε ότι έχεις μπουχτίσει από την περιγραφή των προβλημάτων σου, που άλλωστε τα βιώνεις καθημερινά ο ίδιος και η οικογένειά σου.

Άλλωστε, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

> Στα τέλη του Ιούνη 2013, που έληγε η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, το 45% των δικηγόρων δεν είχε καταβάλει εισφορές στο Ταμείο Νομικών και το 40% ούτε στο Ταμείο Προνοίας, στερούμενοι ακόμη κι αυτής της υποβαθμισμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ.

> Οι μισοί σχεδόν δικηγόροι δεν έκαναν καμία παράσταση σε δικαστήριο το 2013.

> Οι δικηγόροι εξοβελίστηκαν από τα συμβόλαια για να επωφεληθούν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι κατασκευαστικές εταιρείες.

> Με κατασχέσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι, από 1/1/2014, οι ασφαλισμένοι και του ΕΤΑΑ που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 5.000 ευρώ, τη στιγμή που τα αποθεματικά του Ταμείου Νομικών ληστεύτηκαν κατά τα 2/3 μετά το «κούρεμα» του χρέους (PSI).

> Από το 2014, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούμε με φόρο 26% από το πρώτο ευρώ!

> Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων (ν.4194/2013), τον οποίο συνδιαμόρφωσαν με την κυβέρνηση οι κυρίαρχες παρατάξεις στους δικηγορικούς συλλόγους, πίσω από τις πλάτες των δικηγόρων, αποτυπώνει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια, με τη λεγόμενη «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος και την αναγνώριση των πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους σχολών τριετούς φοίτησης, κολλεγίων, την κατάργηση των κατώτερων αμοιβών κ.λπ. Παράλληλα, εισήγαγε νέες, ακόμη πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις, όπως : ενιαίο ψηφοδέλτιο στις δικηγορικές εκλογές για συλλόγους μέχρι 1.000 μέλη, περισσότερα εμπόδια για την εκλογή συμβούλων από τις μικρότερες παρατάξεις, υποβάθμιση των συλλογικών διαδικασιών και ειδικά της Γενικής Συνέλευσης, αυστηροποίηση των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων, επιδείνωση της θέσης των έμμισθων δικηγόρων στον ιδιωτικό τομέα, καμία κατοχύρωση δικαιωμάτων στους μισθωτούς δικηγόρους σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες.

 

Σκέψου, θυμησου τι έκαναν οι άλλες παρατάξεις

Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις, που στηρίζονται – φανερά ή κρυφά, άμεσα ή έμμεσα – από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ή φοράνε το μοδάτο κουστούμι του «ανεξάρτητου» για να κρύψουν την εξάρτησή τους από την κυρίαρχη πολιτική, στήριξαν στην πραγματικότητα την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, συνέβαλαν στην υλοποίησή της.

Ως μέλη του Προεδρείου της Ολομέλειας ή της Συντονιστικής Επιτροπής, έκατσαν στα τραπέζια του διαλόγου με τα Υπουργεία, καλλιέργησαν συντεχνιακές αυταπάτες ότι τάχα οι δικηγόροι θα εξαιρεθούν από την αντιλαϊκή πολιτική, από την αντιασφαλιστική επίθεση και την υποχρεωτική ένταξη των ταμείων μας στον ΕΟΠΥΥ, ότι θα τύχουμε προνομιακής μεταχείρισης στο ζήτημα της λεγόμενης απελευθέρωσης.

Δηλώνουν περήφανοι που είναι σύμβουλοι του αστικού κράτους, «συλλειτουργοί» των αντιδραστικών αλλαγών στη Δικαιοσύνη, «θεσμικοί συνομιλητές» στη διαμόρφωση του νέου Κώδικα Δικηγόρων. Εφαρμόζουν τις νέες αντιδραστικές, ιδιωτικοποιημένες μορφές απονομής δικαιοσύνης, όπως το θεσμό της ιδιωτικής διαμεσολάβησης, στήνοντας τα κέντρα πιστοποίησης δικηγόρων διαμεσολαβητών με δίδακτρα 2.000 ευρώ για μαθήματα μίας εβδομάδας!

Φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τον εκφυλισμό και την αδράνεια του δικηγορικού συνδικαλισμού, των μαζικών συλλογικών διαδικασιών.

Προσπαθούν να κρύψουν τη βαθιά και εντεινόμενη ταξική διαστρωμάτωση που υπάρχει στους δικηγόρους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Καλλιεργούν συστηματικά την ταξική συνεργασία. Με τη στάση τους, ευνοούν τους μεγαλοδικηγόρους και τις δικηγορικές εταιρείες. Γι’ αυτό και χειροκρότησαν τα ενιαία ψηφοδέλτια στις δικηγορικές εκλογές. Γι’ αυτό «κάνουν τα στραβά μάτια» στο φαινόμενο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας των ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων, δεν καταδικάζουν ανοιχτά τους εργοδότες-δικηγόρους που απολύουν μισθωτούς και ασκούμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Γι’ αυτό και υπονόμευσαν τις συλλογικές διαδικασίες, ακόμη κι όταν προκήρυξαν κάποιες αποχές, το έκαναν αποκλειστικά για την εκτόνωση των αντιδράσεων, με αιτήματα προκλητικά συντεχνιακά, χωρίς προετοιμασία και ενδιαφέρον για την επιτυχία τους.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των δικηγόρων προσπαθούν σήμερα να απαρνηθούν το παρελθόν τους, να κρύψουν ότι τα στελέχη τους σε πολλά διοικητικά συμβούλια, όπως της Αθήνας, όχι μόνο δεν αντιπάλεψαν την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά «έβαλαν πλάτη» σε αυτήν, συμφώνησαν με τις κυβερνητικές παρατάξεις.

Οπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη διακήρυξη για την ίδρυση παράταξης ΣΥΡΙΖΑ δικηγόρων (Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας), αποδέχονται τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο γενικά όσο και ειδικά στο χώρο μας. Αναπαράγουν αστικά ιδεολογήματα (π.χ. «ανεξαρτησία» της δικαιοσύνης), εξωραϊζουν την ΕΕ και την άρχουσα τάξη, αποδίδοντας στα μνημόνια αντιλαϊκά μέτρα  δρομολογημένα εδώ και δεκαετίες από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (π.χ. «απελευθέρωση», αντιασφαλιστική επίθεση).

Ζητούν λιγότερη αυστηρότητα στην είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών και όχι κατάργηση των υπέρογκων αυξήσεων. Προτείνουν τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τα έσοδα που προκύπτουν από τη μετατροπή των ποινών, αντί για την άμεση χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες. Μιλούν για καλύτερο διαχειριστικό έλεγχο στα ασφαλιστικά ταμεία, σιγοντάροντας την κυβερνητική προπαγάνδα ότι φταίει η κακοδιαχείριση και όχι η διαχρονική καταλήστευσή τους!

Συμφωνούν με τα υπέρογκα παράβολα και δικαστικά έξοδα, αρκεί να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Αποδέχονται την κοροϊδία περί δήθεν έμμισθου «συνεργάτη» για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Δεν τολμούν να μιλήσουν για κατάργηση της άσκησης, πηγαίνοντας πίσω ακόμα και από παλιότερες θέσεις τους!

Τα υποκριτικά τους καλέσματα για «ενότητα της αριστεράς» και για εκλογή αριστερού προέδρου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, στοχεύουν στην καλλιέργεια νέων αυταπατών, στον εγκλωβισμό σε διαχειριστικές λογικές από τις οποίες η πλειοψηφία των δικηγόρων δεν έχει κανένα συμφέρον.

 

Οι διάφορες «Εναλλακτικές» παρατάξεις,  που στηρίζονται κυρίως από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμπίπτουν με το ΣΥΡΙΖΑ στον αποπροσανατολισμό και τον αφοπλισμό των δικηγόρων, γιατί : Συσκοτίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων, μιλώντας για «αποικιοκρατία» και «παραβίαση των δομών» ενός «ανεξάρτητου κράτους». Εγκλωβίζουν και περιορίζουν την πάλη στην ανώδυνη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την τρόικα, χωρίς γραμμή αποφασιστικής σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την ΕΕ. Παρά την «εξεγερτική» φρασεολογία τους, υποβαθμίζουν το γεγονός ότι εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με ή χωρίς ευρώ, με ή χωρίς τρόικα, δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος. Γι’ αυτό και μετατρέπουν το κίνημα σε «νεροκουβαλητή» της κυβερνητικής εναλλαγής. Γι’ αυτό και το φλερτ με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο μας και αλλού και οι «μεταγραφές» στελεχών τους. Αυτή είναι σε τελευταία ανάλυση η «εναλλαγή» που αντικειμενικά προωθούν οι δυνάμεις αυτές.

 

οι επικειμενεσ δικηγορικεσ εκλογεσ μπορουν να γινουν ευκαιρια για την καταδικη της αντιλαϊκησ πολιτικησ, για τη βελτιωση του συσχετισμου ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων απευθύνει κάλεσμα μαχητικής στήριξης των ψηφοδελτίων και των υποψηφίων της που θα συμμετέχουν στα ενιαία ψηφοδέλτια, στις δικηγορικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013.

Για την ενίσχυση του διακριτού ριζοσπαστικού πόλου, που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο : τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, που παλεύει σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

> Γι’ αυτό και προτάσσουμε την ανάγκη συμπόρευσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ.

> Γι’ αυτό και αποκαλύπτουμε το χαρακτήρα των δικηγορικών συλλόγων που, κάτω από την ομπρέλα της δήθεν «ενιαίας επιστημονικής οργάνωσης», κρύβουν την εντεινόμενη ταξική διαστρωμάτωση των δικηγόρων, καλλιεργούν την ταξική συνεργασία, συμβάλλουν στη θωράκιση των θεσμών του αστικού κράτους. Αναδείχνουμε την ανάγκη για νέες μορφές οργάνωσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που θα ανταποκρίνονται στα σημερινά οξυμμένα προβλήματά μας. 

 

Συνάδελφε – συναδέλφισσα

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων σε καλεί:

– Να ξεπεράσεις φόβους, απογοήτευση, ηττοπάθεια και μοιρολατρία.

– Να καταδικάσεις τις κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις στο χώρο των δικηγόρων, αλλά και εκείνους που θέλουν να γίνουν «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη».

– Να απομονώσεις τη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία και δράση της Χρυσής Αυγής, το μακρύ χέρι του βάρβαρου συστήματος και τα τσιράκια των αφεντικών. Να μην τολμήσει να κατεβάσει ψηφοδέλτια ή μεμονωμένους υποψήφιους στις δικηγορικές εκλογές. Καμιά ψήφος σε δυνάμεις που φλερτάρουν ή συζητούν μαζί της.

– Να στηρίξεις με την ψήφο σου τις δυνάμεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων.

Είναι η παράταξη που δεν κρύβει την ταυτότητά της, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της, δεν πλασάρει το προφίλ του δήθεν «ανεξάρτητου υπερκομματικού» υπερασπιστή των συμφερόντων όλων των δικηγόρων! Σ’ αυτήν συμμετέχουν και δρουν οι κομμουνιστές και όσοι, χωρίς να ταυτίζονται σε όλα με το ΚΚΕ, αναγνωρίζουν τη μοναδική διέξοδο στην οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας σε σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων, των κομμάτων τους.

Με τις παρεμβάσεις στα Δ.Σ. των δικηγορικών συλλόγων, στις Ολομέλειες , η ΑΣΔ αντιτάχθηκε στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, ανέδειξε τον πραγματικό χαρακτήρα και τις στοχεύσεις των αντιλαϊκών μέτρων, αποκάλυψε και αντιπάλεψε τις συντεχνιακές αυταπάτες.

Δεν έλειψε από κανέναν αγώνα, μικρό ή μεγάλο, υπερασπίστηκε τις συλλογικές διαδικασίες. Πάλεψε ενάντια στη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος και τις αντιδραστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία, για τη σφράγιση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων συναδέλφων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, για τα προβλήματα των ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων, για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Εθεσε τις επιστημονικές γνώσεις των μελών της στη διάθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των Λαϊκών Επιτροπών, για την υπεράσπιση διωκόμενων συνδικαλιστών και αγωνιστών, μεταναστών και προσφύγων, ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και των λαϊκών εισοδημάτων.

Διέθεσε όλες τις δυνάμεις της, στην ανάδειξη της ανάγκης για συμπόρευση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, για λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ. Για ν’ ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στη χώρα μας, στην οικονομία και την εξουσία, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή και πλήρη διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ

Αποκλειστικά δημόσια και καθολική ασφάλιση, δωρεάν και αποκλειστικά δημόσια περίθαλψη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, απαγόρευση οποιασδήποτε ιδιωτικής δραστηριότητας σε υγεία και πρόνοια. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας και της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Άμεσα, σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας όλων αυτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς προϋποθέσεις. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η κρίση. Ανατροπή όλων των μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Λαϊκό μπλόκο στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη αντιασφαλιστική επίθεση, τις κατασχέσεις και ποινικές διώξεις για χρέη στα ταμεία. Να καταργηθεί η διάκριση μεταξύ ασφαλισμένων προ και μετά το 1993.

Πάγωμα των οφειλών προς τα Ταμεία όσο διαρκεί η κρίση χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Κατάργηση της υποχρεωτικής μετάβασης σε ανώτερη κλάση ανά τριετία. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των  ταμείων από τη διαχρονική καταλήστευσή τους και τις επιπτώσεις του PSI.

Πλήρη σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μετά από 30 χρόνια εργασίας ή στην ηλικία των 60 ετών για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες.

Τέρμα στη φοροληστεία και τα χαράτσια, να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.

Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνίας, καθώς και στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας. Αφορολόγητο 20.000 ευρώ ατομικό, 40.000 οικογενειακό και 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί χωρίς το σαφάρι των αποδείξεων. Κατάργηση των εξοντωτικών τεκμηρίων διαβίωσης, φορολόγηση αποκλειστικά με βάση τα έσοδα-έξοδα των βιβλίων και στοιχείων. Κατάργηση του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και του «τέλους επιτηδεύματος». Διαγραφή όλων των χρεών από τόκους τραπεζικών δανείων, μείωση του ύψους του χρέους κατά 50% για στεγαστικά δάνεια κάτω των 200.000 ευρώ και για καταναλωτικά κάτω των 30.000 ευρώ, για ατομικό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, οικογενειακό 40.000 και 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί. Προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και της δευτερεύουσας μέχρι 80 τ.μ. για μια τετραμελή λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς της εφορίας ή των τραπεζών.

Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» των νομικών υπηρεσιών, την εγκατάσταση κεφαλαιουχικών δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιριών, την κατάργηση των ελαχίστων ορίων αμοιβής, της τοπικής αρμοδιότητας των δικηγορικών συλλόγων, την ελεύθερη διαφήμιση, την υποχρεωτική ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου.

Όχι στην επιδείνωση της θέσης των εμμίσθων δικηγόρων, που προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικηγόρων. Επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.

Κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μισθωτών δικηγόρων. Υπαγωγή τους στο καθεστώς των εμμίσθων σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ δικηγόρων, όπως ίσχυε πριν τις περικοπές. Ελάχιστος μηνιαίος μισθός που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, χορήγηση επιδομάτων και δώρων, 7ωρο–5ήμερο–35ωρο. Αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Υποχρεωτική κάλυψη των 2/3 της ασφαλιστικής εισφοράς του μισθωτού δικηγόρου και του συνόλου της εισφοράς του ασκούμενου από τον εργοδότη και  το κράτος. 

Επίδομα ανεργίας και στους άνεργους δικηγόρους, που θα καλύπτει τις πραγματικές τους ανάγκες για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία και όχι σύμφωνα με τις διατάξεις-κοροϊδία του Ν. 3986/2011.

Μέτρα για την προστασία της μητρότητας που έχει καταστεί πρακτικά ασυμβίβαστη με την άσκηση δικηγορίας και της οικογένειας. Επαρκείς και υψηλής ποιότητας δημόσιες υποδομές, με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ανάπηρους.

Κατάργηση της άσκησης, ένταξή της σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών, μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο. Μέχρι την κατάργησή της να κατοχυρωθεί ελάχιστος μισθός που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Κατάργηση του ενιαίου ψηφοδελτίου σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους ανεξάρτητα από αριθμό μελών. Εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, ανάδειξη του Προέδρου από το Διοικητικό Συμβούλιο, υποχρεωτική σύγκληση γενικής συνέλευσης των μελών κάθε δικηγορικού συλλόγου τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. 

Πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών, αναβάθμιση κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων, για να παύσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις και ο καθημερινός «Γολγοθάς» άσκησης της δικηγορίας, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Δραστική μείωση της δυσβάστακτης οικονομικής επιβάρυνσης για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Πλήρης κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις εργατικές διαφορές, στις αναγνωριστικές αγωγές και σε όλες τις υποθέσεις αρμοδιότητας ειρηνοδικείου. Κατάργηση των παραβόλων για την άσκηση ένδικων μέσων. Κατάργηση της υποχρέωσης προκαταβολής του γραμμάτιου προείσπραξης για κάθε διαδικαστική πράξη σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δικηγόρων. Όχι στη συρρίκνωση των δικονομικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων και φτωχών αυτοαπασχολούμενων.

Να σταματήσει η ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, η συστηματική  κήρυξη από τα δικαστήρια των απεργιακών αγώνων ως παράνομων και καταχρηστικών.

 

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s