ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

-Οργανώνουμε τις κινητοποιήσεις μας κατά των αντιδραστικών αλλαγών στη Δικαιοσύνη και τη συνολική αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης- EE
-Καταγγέλλουμε την υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών και ειδικά των Γενικών Συνελεύσεων

Η τελευταία Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συζήτησε το αντιδραστικό σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και αποφάσισε την κήρυξη αποχής από τις 25 Νοέμβρη έως τις 5 Δεκέμβρη, όπως και την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος στις 2 και 3 Δεκέμβρη.

Κατά τη συζήτηση, δεν αναδείχτηκαν, για μιαν ακόμη φορά, το εύρος και το βάθος της αντιλαϊκής επίθεσης που πλήττει και την πλειοψηφία των δικηγόρων. Έτσι, δεν επιδιώχτηκε ο αναγκαίος συντονισμός με το εργατικό κίνημα και τον υπόλοιπο λαό, δεν σχεδιάστηκε η οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Αντίθετα, εκφράστηκαν αυταπάτες ότι τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων θα επιλυθούν με αλλαγή διακυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας, που επισφραγίστηκαν με την πρόσκληση για παρέμβαση στην Ολομέλεια της υπεύθυνης του τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ! Παρ’ όλ’ αυτά, μεταφέρθηκαν από αρκετούς Προέδρους, οι αγωνιστικές διαθέσεις των δικηγόρων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, η πρόθεση τους να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με βάση το σχετικό άρθρο του νέου Κώδικα Δικηγόρων, το οποίο, όπως έγινε φανερό – με βάση και τη συζήτηση που έγινε στο ΔΣ του ΔΣΑ και την απόρριψη της πρότασης της παράταξής μας για πραγματοποίηση ΓΣ- δεν προτάθηκε για να ενισχύσει και διευρύνει την έκφραση της αντίθεσης των δικηγόρων στο νέο αντιδραστικό σχέδιο του ΚΠολΔ, αλλά για να απαξιώσει και να υποκαταστήσει τη διαδικασία των ΓΣ, κυρίως στους μεγάλους Συλλόγους. Αν είχε σκοπό τον πρώτο στόχο, θα έπρεπε αφενός να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους -όπου οι δικηγόροι θα αποφασίσουν μέσα από συλλογική συζήτηση για τον τρόπο και τις μορφές αντίδρασής τους- και αφετέρου να έχει ως μοναδικό ερώτημα το «υπέρ» ή «κατά» του κυβερνητικού σχεδίου του Κώδικα. Ωστόσο, το ερώτημα του δημοψηφίσματος σκόπιμα δεν αποσαφηνίστηκε αρχικά από το προεδρείο της Ολομέλειας, με προφανή σκοπό την υφαρπαγή της αναγκαίας συναίνεσης αρκετών Προέδρων Συλλόγων και περιλήφθηκε εκ των υστέρων, ως πρόσθετο ερώτημα «η μορφή και το είδος των κινητοποιήσεων».

Η παράταξή μας καταγγέλλει τη μεθόδευση αυτή και καλεί τους προέδρους και τα μέλη των ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων να μη νομιμοποιήσουν και να αντιταχθούν σε τέτοιες αντιδραστικές και εκφυλιστικές διαδικασίες και μεθοδεύσεις.

Καλεί κυρίως τους ίδιους τους συναδέλφους που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις αντιδραστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, να πάρουν την υπόθεση της απόκρουσης τους στα δικά τους χέρια, οργανώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Να μην εγκλωβιστούν σε νέες αυταπάτες περί δήθεν φιλολαϊκής κυβερνητικής εναλλαγής, εντός των τειχών της EE και της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η παράταξή μας, με βάση τα παραπάνω, καλεί τους Δικηγορικούς Συλλόγους να αποφασίσουν:

>Συμμετοχή στην αποχή από 25 Νοέμβρη μέχρι 5 Δεκέμβρη.

>Οργάνωση της συμμετοχής των δικηγόρων στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος των εργαζομένων στις 27 Νοέμβρη, με ιδιαίτερα μέτρα ώστε να πάρουν μέρος σε αυτές και οι μισθωτοί συνάδελφοι σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, σε νομικά τμήματα του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.

>Πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων στις 2 Δεκέμβρη, γιατί είναι τα ανώτατα όργανα των Συλλόγων, όπου οι ίδιοι οι δικηγόροι θα αποφασίσουν για το πλαίσιο της πάλης τους και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους κατά των αντιδραστικών αλλαγών στη Δικαιοσύνη και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και δημοψήφισμα την ίδια και την επόμενη ημέρα, το οποίο όμως θα έχει ως μοναδικό ερώτημα τη συμφωνία ή όχι με το νέο σχέδιο του ΚΠολΔ.

>Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Δεκέμβρη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Βουλή.

Νοέμβρης 2014

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s