Μετά το δημοψήφισμα: Συνεχίζουμε, οργανώνουμε, κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, τους νέους, τους άνεργους, που, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και το συντριπτικό ποσοστό του 93% στο δημοψήφισμα, εξέφρασαν την καθολική αντίθεσή τους στο αντιδραστικό κυβερνητικό σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα και την πλειοψηφία των δικηγόρων.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης και της αγωνίας για την επιβίωση της πλειοψηφίας των δικηγόρων, που δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη φοροληστεία, καθώς και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και της δικηγορίας, σοβαρή πτυχή των οποίων αποτελεί και το σχέδιο του νέου ΚΠολΔ.

Ο απαράδεκτος τρόπος που μεθοδεύτηκε το συγκεκριμένο δημοψήφισμα από το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ο οποίος καταγγέλθηκε και από αρκετούς δικηγορικούς συλλόγους, είχε στόχο να μη γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο και για τους τρόπους αντίδρασης σ΄ αυτό. Κυρίως, αποσκοπούσε στο να υποκατασταθούν οι συλλογικές διαδικασίες από ερωτήματα τύπου multiple choice, να παρεμποδιστούν οι δικηγόροι από το να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης και κλιμάκωσης των αγώνων στα δικά τους χέρια, με μια βολική, «εν λευκώ» ανάθεση της αντίδρασής τους στην ηγεσία της Ολομέλειας.

Οι 10 δικηγορικοί σύλλογοι που πήραν αποφάσεις μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και δεν έθεσαν τα ερωτήματα για τις μορφές πάλης στο δημοψήφισμα ή δεν διοργάνωσαν καθόλου δημοψήφισμα, ο μεγάλος αριθμός συναδέλφων που ψήφισαν σκέτο «ΟΧΙ», δηλαδή δε δέχτηκαν να βάλουν σε κουτάκι τις μορφές πάλης τους, δείχνουν τη δυναμική της θέσης της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων που κάλεσε σε μαζική αποδοκιμασία του νέου Κώδικα αλλά αποχή από τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων ερωτημάτων.

Τώρα είναι ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη οι ίδιοι οι δικηγόροι, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να δώσουμε αγωνιστικό περιεχόμενο στην αποχή μας και να διευρύνουμε τα αιτήματά μας, ειδικά μετά τα σχεδιαζόμενα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ήδη, μόνο κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του δημοψηφίσματος, πάνω από 1.000 δικηγόροι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της παράταξής μας και υπέγραψαν κείμενο με το οποίο καταγγέλλουν τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας των ΔΣ των δύο μεγαλύτερων δικηγορικών συλλόγων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που αρνούνται τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Καλούμε την Ολομέλεια και τους δικηγορικούς συλλόγους, να αποφασίσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που θα κορυφωθεί, αν και όταν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή επί του σχεδίου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Καλούμε πάνω απ’ όλα, τους ίδιους τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, να μην κλειστούν στα γραφεία τους, να δώσουν μαζικό παρών στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να συμβάλουν στον εμπλουτισμό των των αγωνιστικών δράσεων. Να αρνηθούν τους «δι’ αναθέσεως» αγώνες και μάλιστα σε ηγεσίες που δεν πιστεύουν σ’ αυτούς, που θέλουν να τους οδηγήσουν στην υπονόμευση και τον εκφυλισμό.

Απέχουμε και παλέυουμε για:

Απόσυρση του νομοσχεδίου για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και όχι νέους προσχηματικούς διαλόγους για επιμέρους τροποποιήσεις.

Όχι στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή. Ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων.

Τέρμα στη φοροληστεία και την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.

Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου σε όλες τις εργατικές διαφορές, τις αναγνωριστικές αγωγές και τις υποθέσεις αρμοδιότητας ειρηνοδικείου, κατάργηση παραβόλου για κατάθεση μήνυσης και άσκηση ένδικων μέσων.

Παίρνουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης του εργατικού και ευρύτερου λαϊκού κινήματος για τις επιπτώσεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στη ζωή του λαού (Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους Νομικής, επιστημονικούς φορείς, άλλους μαζικούς φορείς και αγωνιστικές συσπειρώσεις μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που στενάζουν από την άγρια επίθεση κεφαλαίου-κυβέρνησης-ΕΕ) και επιδίωξη συμπόρευσης με κοινές δράσεις.

Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας με:

– Κινητοποιήσεις (π.χ. συμβολικές καταλήψεις) στα δικαστικά κτίρια, συμπαράταξη με τις δικαστικές ενώσεις και τους συλλόγους δικαστικών υπαλλήλων.

– Συνεχείς μαζικές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

– Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

– Άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις, που θα αποφασίσουν οι Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ:

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, 5:30 M.M. ΣTHN OMONOIA

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s