Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή – Αγώνας τώρα μαζί με το λαό για τα δικαιώματά μας!

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Δυο μήνες πέρασαν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και οι καλύτερες μέρες που υποσχόταν η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν φαίνεται να έρχονται… Αυτό που ήρθε ήταν μια νέα συμφωνία με την τρόικα, υπό τη νέα της ονομασία «θεσμοί» ή Brussels Group (!), δηλαδή επέκταση του μνημονίου, με τους ίδιους κι απαράλλαχτους μηχανισμούς εποπτείας και αξιολόγησης, που η κυβέρνηση αρνείται να φέρει στη Βουλή για ψήφιση. Την ίδια στιγμή νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια και μέτρα προετοιμάζονται για την εξειδίκευσή της, ενώ τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «ανθρωπιστική κρίση» και τις «100 δόσεις» αποτελούν συνέχεια ανάλογων ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, πάνε πίσω ακόμη και από τις προεκλογικές δεσμεύσεις-ψίχουλα του λεγόμενου προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Επί πλέον ετοιμάζονται ξανά να βάλουν χέρι στα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων μέσω εσωτερικού δανεισμού, δηλαδή με την επένδυσή τους σε repos! Οι αντιμνημονιακές κορώνες, οι απατηλές υποσχέσεις πήγαν περίπατο, με τα συχαρίκια του ΣΕΒ, αντικαταστάθηκαν από επικλήσεις «αριστερού» πατριωτισμού, υποδείξεις περί λιτού βίου, δημοτικά γλέντια με τις μπάντες του στρατού για την εθνική ανάταση ενός λαού που καλείται ξανά να πληρώσει τα ματωμένα πλεονάσματα.

Στο χώρο της Δικαιιοσύνης, οι προγραμματικές εξαγγελίες του νέου υπουργού, οι δηλώσεις του στις συναντήσεις με τα Δ.Σ. των Δ.Σ. Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ανταγωνίζονται τη «δημιουργική ασάφεια» του Υπουργού Οικονομικών. Καμιά συζήτηση για την ανάκτηση των απωλειών που υπέστησαν οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης με τη φορολεηλασία, τη διαρκή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις συντάξεις. Καμιά δέσμευση για τη μείωση του κόστους προσφυγής στη δικαιοσύνη για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ούτε για την άρση των αντιδραστικών αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην απονομή της αστικής δικαιοσύνης. Καμιά δέσμευση για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα δικαστήρια και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής τους.
Κι επειδή «η σκιά της λιτότητας πέφτει πάνω από το Υπουργείο», όπως παραδέχθηκε ο νέος Υπουργός, τα έργα και οι ημέρες του ξεκινούν με ανέξοδες παρεμβάσεις, όπως το σύμφωνο συμβίωσης και το νομοσχέδιο που αφορά επείγοντα ζητήματα του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος, με στόχο, για ακόμα μια φορά, την τεχνητή αποσυμφόρηση των κορεσμένων φυλακών και την αντιμετώπιση ακραίων περιπτώσεων παραβίασης στοιχειωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Και επειδή «το κράτος έχει συνέχεια», όπως επαναλαμβάνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, τίποτε καλό δεν προοιωνίζεται η δέσμευση για προώθηση νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που περιλαμβάνεται στο e-mail Βαρουφάκη προς το Eurogroup, ούτε και η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, αυτό το διεθνή οργανισμό του κεφαλαίου, με τις προτάσεις του για νέα φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και παραπέρα απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που δέχτηκαν τα πλήγματα της αντιλαϊκής πολιτικής όλο το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο στόχαστρο, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αντί για κατάργηση των άδικων χαρατσιών, η κυβέρνηση επικαλείται τον «πατριωτισμό» των ελλήνων για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έστω και σε περισσότερες δόσεις, τη στιγμή που η πλειοψηφία όσων χρωστάνε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει να πληρώσει. Η δέσμευση ακόμη και για αυτό το ανεπαρκές αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες της «διαπραγμάτευσης».
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες «ξέχασαν» την κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες και μιλούν για την ανάγκη ενιαιοποίησης του ΦΠΑ, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αύξησή του σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Παραμένει το πρόβλημα της πληρωμής των δεδουλευμένων προς τους ασκούμενους στα δικαστήρια, μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ σε μια δουλειά ανασφάλιστη, χωρίς δικαιώματα και με μισθούς – φιλοδώρημα στα πρότυπα των προγραμμάτων μαθητείας και voucher.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση δεν χωρά καμιά αναμονή, καμιά ανοχή στην υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όσα περιτυλίγματα κι αν χρησιμοποιήσει. Δεν χωρά καμιά επανάπαυση ή αυταπάτη ότι οι ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων και ιδιαίτερα η ηγεσία της Ολομέλειας θα προασπιστούν τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων. Είναι οι ίδιοι που στήριξαν σειρά αντιδραστικών αλλαγών στο επάγγελμα όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως ο πρόσφατος Κώδικας περί Δικηγόρων. Οι ίδιοι που επένδυαν σε συντεχνιακές και διαχειριστικές λογικές και «διαλογους» με το Υπουργείο και την εκάστοτε κυβέρνηση, βάζοντας πλάτη ουσιαστικά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. όπως άλλωστε κάνουν και σήμερα καλλιεργώντας την αναμονή και την ψεύτικη ελπίδα από τις δήθεν φιλολαϊκές προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Είναι οι ίδιοι που διαχρονικά υπονομεύουν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις στον χώρο και εκφυλίζουν τις συλλογικές διαδικασίες, όπως έκαναν πρόσφατα με τα δημοψηφίσματα τύπου multiple choice. Και είναι οι ίδιοι, όπως η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, που αποφάσισε πριν λίγες μέρες να προχωρήσει στην ομαδική ιδιωτική ασφάλιση των δικηγόρων, συμβάλλοντας έτσι στο ξήλωμα του όποιου δημόσιου χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, μετατρέποντας το μεγαλύτερο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας σε «πλασιέ» προϊόντων των ασφαλιστικών εταιριών!

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση υπάρχει λύση για όλους εμάς, την πλειοψηφία των δικηγόρων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Είναι η διεκδίκηση της ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών μας. Ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών που έχουμε υποστεί μέσα στην κρίση, η οργάνωση της πάλης μας γύρω από ένα πλαίσιο αιτημάτων που ικανοποιεί τα συμφέροντά μας και δίνει πραγματική ανακούφιση στα προβλήματά μας, σε αυτοτέλεια και αντιπαράθεση με τις ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων. Η συμπόρευσή μας με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, κόντρα στον πραγματικό αντίπαλο όλων μας, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και την εξουσία τους, στο δρόμο για μια διαφορετική κοινωνία με το λαό αφέντη στον τόπο του να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει και να διαμορφώνει τους δικούς του λαϊκούς θεσμούς στο κράτος και τη δικαιοσύνη.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ! – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

– Αποκλειστικά δημόσια και καθολική ασφάλιση, δωρεάν και αποκλειστικά δημόσια περίθαλψη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, απαγόρευση οποιασδήποτε ιδιωτικής δραστηριότητας σε υγεία και πρόνοια. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας και της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Άμεσα, σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας όλων αυτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς προϋποθέσεις. Ανατροπή όλων των μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων. Λαϊκό μπλόκο στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη αντιασφαλιστική επίθεση, τις κατασχέσεις και ποινικές διώξεις για χρέη στα ταμεία. Πάγωμα των οφειλών προς τα Ταμεία όσο διαρκεί η κρίση χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Όχι στη μεταφορά των οφειλών προς τα Ταμεία στην εφορία και το ΚΕΑΟ. Κατάργηση της υποχρεωτικής μετάβασης σε ανώτερη κλάση ανά τριετία. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τη διαχρονική καταλήστευσή τους και τις επιπτώσεις του PSI και καταβολή της καθυστερούμενης οφειλής του κράτους στον Τομέα Νομικών από τη συμμετοχή του στην ασφάλιση όσων ασφαλίστηκαν μετά την 1-1-1993, ύψους 289 εκατ. ευρώ.. Πλήρη σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μετά από 30 χρόνια εργασίας ή στην ηλικία των 60 ετών για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες.
– Τέρμα στη φοροληστεία και τα χαράτσια, να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Αφορολόγητο 20.000 ευρώ ατομικό, 40.000 οικογενειακό και 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί χωρίς το σαφάρι των αποδείξεων. Κατάργηση των εξοντωτικών τεκμηρίων διαβίωσης, φορολόγηση αποκλειστικά με βάση τα έσοδα-έξοδα των βιβλίων και στοιχείων. Κατάργηση του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και του «τέλους επιτηδεύματος».
– Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Επίδομα ανεργίας και στους άνεργους δικηγόρους, που θα καλύπτει τις πραγματικές τους ανάγκες για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία και όχι σύμφωνα με τις διατάξεις-κοροϊδία του Ν. 3986/2011.
– Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» των νομικών υπηρεσιών. Κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μισθωτών δικηγόρων, με αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης και υποχρεωτική κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση της άσκησης.
– Δραστική μείωση της δυσβάστακτης οικονομικής επιβάρυνσης για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Κατάργηση των αυξήσεων των παραβόλων της τελευταίας πενταετίας, του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, τις εργατικές διαφορές και τις υποθέσεις αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου. Πλήρωση των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής.

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s