Στην κοροϊδία και τα παζάρια κυβέρνησης – επιστημονικών φορέων απαντάμε: Δεν υποχωρούμε – Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας! Να αποσυρθεί τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμος! Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο!

Τίποτα το καλό δεν προέκυψε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία των δικηγορικών συλλόγων και των άλλων επιστημονικών φορέων. Τα «μερεμέτια» στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, είναι σκέτη κοροϊδία. Δεν αλλάζουν σε τίποτα το βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο και τις βασικές γραμμές του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο δίνει τη χαριστική βολή για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ούτε αίρουν τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό θα έχει για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, με μικρά και μεσαία εισοδήματα, όπως και συνολικά για τους εργαζόμενους και το λαό.

Πιο συγκεκριμένα: Για τους νέους ασφαλισμένους (κάτω των 5 ετών), η υπόσχεση για μείωση της βάσης υπολογισμού των εισφορών μόνο για την κύρια σύνταξη στο 80% αντί στο 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ αντί για 586 ευρώ, καθώς και των συντελεστών στο 14% για τα πρώτα 2 έτη και 17% για τα επόμενα 3 έτη, δεν αναιρούν την υποχρέωση καταβολής υψηλών εισφορών, ακόμη και για μηδενικά εισοδήματα, δεδομένου ότι πρόκειται για ελάχιστες υποχρεωτικές εισφορές. Η συνολική επιβάρυνσή τους, για όλους τους κλάδους ασφάλισης, θα είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή. Για τους άνεργους δικηγόρους και άλλους επιστήμονες, η επανάληψη αόριστων υποσχέσεων για ενίσχυση μέσω ειδικού λογαριασμού του ΟΑΕΔ, καμιά πραγματική ανακούφιση δεν προσφέρουν, αφού παραμένουν οι διατάξεις-κοροϊδία του Ν. 3986/2011 για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε αυτούς (ασφάλιση τουλάχιστον 3 χρόνια, διακοπή επαγγέλματος 3 μήνες πριν και – το κυριότερο – να μην έχει ασφαλιστικές οφειλές). Ούτε για τους μισθωτούς εργαζόμενους με «μπλοκάκι» εξήγγειλε κάτι καινούργιο, ενώ στάχτη στα μάτια, για να κρυφτεί η συνολική εισφοροληστεία, είναι και η αόριστη εξαγγελία για προσωρινή κλιμάκωση των εισφορών για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να φιλοτεχνήσει ένα δήθεν «διαλλακτικό» και «κοινωνικά ευαίσθητο» προφίλ, έτσι ώστε να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει το αντιασφαλιστικό της νομοσχέδιο, να διεμβολίσει και άλλους κλάδους που αγωνίζονται εναντίον του και να αποδυναμώσει συνολικά το κοινό μέτωπο για την απόσυρσή του.

Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση βρίσκει πρόθυμη ανταπόκριση από τις συμβιβασμένες ηγεσίες της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, που την πλειοψηφία τους αποτελούν δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων επιστημονικών φορέων, που στην πράξη παζαρεύουν μαζί της επιμέρους αλλαγές. Με τη στάση τους αυτή, ρίχνουν άφθονο νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας, που διαλαλεί συνεχώς ότι οι δικηγόροι και οι άλλοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχονται την αναγκαιότητα και τη βασική λογική του προσχεδίου, απλά ζητάνε κάποιες πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις, τις οποίες και συζητά μαζί τους. του αντιασφαλιστικού εκτρώματος και αυτές αποκλειστικά για το ύψος της εισφοροληστείας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το κλίμα συναίνεσης και παζαριών παίζει η ηγεσία των δικηγορικών συλλόγων, πίσω από τις πλάτες της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων που κινητοποιούνται με αποχές, συλλαλητήρια και άλλες αγωνιστικές μορφές,. Ενώ, κάλεσαν τους δικηγόρους σε αποχή με αίτημα την απόσυρση του αντιασφαλιστικού σχεδίου, στην πραγματικότητα –όπως αποκαλύφθηκε και με το γνωστό πλέον non paper των προτάσεών της προς την κυβέρνηση- διαπραγματεύονται μαζί με τις ηγεσίες των άλλων επιστημονικών φορέων για το ύψος της εισφοροληστείας, δηλαδή μια παραλλαγή του προσχέδιου Κατρούγκαλου. Αποδέχονται τις αρχές της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας, που μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υπόθεση του ασφαλισμένου, με απόσυρση του κράτους από αυτήν και με συντάξεις πτωχοκομείου, «βούτυρο στο ψωμί» των κορακιών της ιδιωτικής ασφάλισης που καραδοκούν. Με αιτήματα για «κίνητρα» παραμονής στο επάγγελμα όσων συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, «σιγοντάρουν» την κατεύθυνση κεφαλαίου-ΕΕ-κυβέρνησης για δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα!

Γι’ αυτό και η πλειοψηφία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας αρνείται, ακόμη και τώρα την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, όπως πρότεινε για μιαν ακόμη φορά η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, γι’ αυτό η πλειοψηφία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συγκάλεσε Γ.Σ. την προπαραμονή των Χριστουγέννων (!), γι’ αυτό έφτασαν μέχρι το σημείο να συγκαλέσουν την τελευταία (21/1/2016) Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων «κεκλεισμένων των θυρών», απαγορεύοντας ακόμη και στα εκλεγμένα μέλη των ΔΣ των συλλόγων να την παρακολουθήσουν!

Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή των κινητοποιήσεων, οι δικηγόροι και ιδιαίτερα οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, με μικρά και μεσαία εισοδήματα, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία, πρέπει να βγούν αποφασιστικά μπροστά!
Απαιτώντας την άμεση απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχέδιου-λαιμητόμου, που οδηγεί στην εισφοροληστεία, τις συντάξεις πείνας, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και την παράδοσή της στα μεγαλοσυμφέροντα των ασφαλιστικών εταιριών. Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την κρατική χρηματοδότηση των ταμείων για την αναπλήρωση των απωλειών τους από τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών τους. Τη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική ασφάλιση και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
Προσπερνώντας την αποπροσανατολιστική δημαγωγία της ΝΔ, καθώς και των άλλων κομμάτων, που ενώ στηρίζει αναφανδόν τις αντιλαϊκές κατευθυντήριες γραμμές του κυβερνητικού προσχέδιου, τσακώνεται με την κυβέρνηση για το ποιος ψήφισε τους περισσότερους αντιασφαλιστικούς νόμους και ποιος είναι ο καλύτερος εφαρμοστής τους.
Αποκρούοντας τον επικίνδυνο λαϊκισμό της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που βρήκε την ευκαιρία να εξυμνεί προκλητικά, ως φίλους του λαού, το δικτάτορα Μεταξά και τη χούντα του Παπαδόπουλου, που βγήκαν απ΄ τα σπλάχνα του σάπιου συστήματος που υπηρετεί.
Απομονώνοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες που υπονομεύουν και ξεπουλάνε τον αγώνα μας. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, που πρέπει να απαιτήσουμε παντού, Επιτροπές Αγώνα και άλλες ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι για το περιεχόμενο, την οργάνωση και τις μορφές των κινητοποιήσεών μας.
Τώρα είναι η ώρα να συμπορευτούμε με τους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, με τα μπλόκα της αγωνιζόμενης φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, με τις κινητοποιήσεις των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και των ριζοσπαστικών φορέων της νεολαίας και των γυναικών, με νέο μεγάλο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s