Ηγεσίες ΔΣΑ και δικηγορικών συλλόγων: Αναλογιστικές μελέτες στην υπηρεσία των στόχων μονοπωλίων-ΕΕ-κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών και διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Ενώ στα λόγια, η ηγεσία του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων ζητούν την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό και καλούν σε συνέχιση της αποχής και των κινητοποιήσεων, στην πράξη, διαπραγματεύονται, για άλλη μια φορά, μια παραλλαγή του σχεδίου Κατρούγκαλου. Η αποχώρηση από το διάλογο με την κυβέρνηση δεν έγινε για την ουσία του κυβερνητικού σχεδίου-λαιμητόμου, αλλά γιατί δεν υπάρχουν ποσοτικοποιημένα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες.

Αυτή τη λογική υπηρετεί η αναλογιστική μελέτη, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη 18/2/2016, από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, χωρίς να έχουν ενημερωθεί ούτε τα ΔΣ των συλλόγων. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, η «βιωσιμότητα» του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) μπορεί να εξασφαλισθεί με την εξομοίωση προς τα πάνω των εισφορών των «παλαιών» (πριν το 1993) με τους «νέους» ασφαλισμένους και την καταβολή της εθνικής σύνταξης-πτωχοκομείου των 384 ευρώ του σχεδίου Κατρούγκαλου, την οποία αποδέχεται η ηγεσία των δικηγορικών συλλόγων.

Δηλαδή, είτε με το σχέδιο της κυβέρνησης είτε με την αναλογιστική μελέτη, που ο Πρόεδρος του ΔΣΑ χαρακτήρισε ως «βάση ενός σοβαρού, ουσιαστικού διαλόγου», οι εισφορές θα αυξηθούν και ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης θα ριχτεί στα σκουπίδια!

Κουβέντα φυσικά δε γίνεται για την αναπλήρωση των αποθεματικών του ΤΑΝ, όπως και των άλλων Ταμείων, από τη διαχρονική λεηλασία τους, από το κράτος και την εργοδοσία. Η αναφορά στις απώλειες συνολικού ύψους 916 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, έχει υποστεί το ΤΑΝ από τη μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης και από το κούρεμα (PSI), δε συνοδεύεται από την απαίτηση να επιστραφούν τα οφειλόμενα και τα κλεμένα.
Ολες οι αναλογιστικές μελέτες, που έχουν εκπονηθεί μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις, χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία για τη δικαιολόγηση των αυξήσεων των εισφορών στο όνομα της «βιωσιμότητας» των Ταμείων. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί αντικειμενικά και η συγκεκριμένη μελέτη.

Επίσης, η επικέντρωση της κριτικής των επιστημονικών φορέων στο φοροεισπρακτικό χαρακτήρα του κυβερνητικού σχεδίου αφήνει στο απυρόβλητο το βασικό του στόχο, που είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Πρόκειται για μιαν ακόμη χειροπιαστή απόδειξη του επιζήμιου ρόλου που παίζουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων, κόντρα στα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων με μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή των κινητοποιήσεών μας, όλοι εμείς που πληττόμαστε από το αντιασφαλιστικό σχέδιο-λαιμητόμο αλλά και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους, πρέπει να βγούμε πιο αποφασιστικά στο προσκήνιο, με βάση τα δικά μας συμφέροντα και τις δικές μας ανάγκες!

Απαιτώντας όχι μόνο την άμεση απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου, που οδηγεί στην εισφοροληστεία, τις συντάξεις πείνας, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την παράδοσή της στα μεγαλοσυμφέροντα των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την κρατική χρηματοδότηση των ταμείων για την αναπλήρωση των απωλειών τους από τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών τους, τη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική ασφάλιση, με μείωση των εισφορών μας χωρίς μείωση των συντάξεων, με δωρεάν και υψηλής ποιότητας περίθαλψη και υγεία για όλο το λαό.

Ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες που υπονομεύουν συστηματικά τον αγώνα που δίνουμε για τα δικά μας συμφέροντα και τις δικές μας ανάγκες. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, που πρέπει να απαιτήσουμε παντού, Επιτροπές Αγώνα και άλλες ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι για το περιεχόμενο, την οργάνωση και τις μορφές των κινητοποιήσεών μας.

Συμπορευόμενοι πιο αποφασιστικά με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που κλιμακώνει την πάλη, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, τις ριζοσπαστικές κινήσεις των γυναικών και της νεολαίας, που κινητοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση, με νέο σταθμό την κήρυξη 48ωρης πανεργατικής απεργίας και κινητοποίησης, αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει τελικά το αντιασφαλιστικό έκτρωμα ή κάποια παραλλαγή του στη βουλή.

Συμμετέχοντας μαχητικά με το μπλοκ των Επιτροπών Αγώνα μισθωτών και αυτοπασχολούμενων δικηγόρων στο συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης (Λεωφ. Μεσογείων 96) την Πέμπτη 25 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ.

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s