Ανακοίνωση για τη νέα χρονιά – 2017

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων εύχεται στους  μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα, τους άνεργους, τους νέους, τους ασκούμενους συναδέλφους, καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία, δύναμη και αντοχές.

Το 2017, που ξεκινάει με νέα βάρη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όπως και για εμάς, μπορεί να γίνει χρονιά-εφαλτήριο λαϊκής αφύπνισης, ανασύνταξης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, προώθησης της κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή.

>Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα του συστήματος, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες για την κυβερνητική εξουσία, καλλιεργούν στο λαό την ψεύτικη προσδοκία ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα βάλει δήθεν τέλος στις θυσίες του λαού. Όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ακόμη κι αν υπάρξει κάποια αναιμική ανάκαμψη, αυτή θα είναι για τα κέρδη των λίγων και θα συνοδευτεί με νέα μέτρα σε βάρος των πολλών, με «ματωμένα» πλεονάσματα και διαρκείς «κόφτες» εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση βάζει τη χώρα πιο βαθιά στους επιθετικούς ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, ενώ πυκνώνουν ανησυχητικά τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή μας, εξαιτίας της όξυνσης των συγκρούσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο πηγών και δρόμων ενέργειας και τη γεωπολιτική αναβάθμισή τους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

>Η εφαρμογή του νόμου-λαιμητόμου 4387/2016 για το Ασφαλιστικό, επτά μήνες μετά την ψήφισή του, όπως προκύπτει και από τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του, φέρνει βαριές συνέπειες στη ζωή των μισθωτών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των συνταξιούχων όλων των κλάδων.

Η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), την οποία διαφημίζει προκλητικά η κυβέρνηση, δεν έγινε για να λυθούν τεχνικά και πρακτικά ζητήματα όπως ισχυρίζεται, αλλά για να ανατραπούν παραπέρα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ο εξαρχής ελλειμματικός προϋπολογισμός του (τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ!) αποτελεί τη βάση και το «άλλοθι» των επόμενων αντι-ασφαλιστικών μέτρων, που ήδη συζητά η κυβέρνηση με το κουαρτέτο. Οι αντι-ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, συνοψίζονται στο τρίπτυχο: Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (ύψους 8,2 δισ. ευρώ την τετραετία 2016 – 2019) – αύξηση εισφορών- κατακρεούργηση συντάξεων και άλλων κοινωνικών παροχών. Το παραπάνω τρίπτυχο, συνοδεύεται με την απειλή επιβολής κατασχέσεων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο οποίο μεταφέρονται από 1-1-2017 ακόμη και μικρές οφειλές.

Παράλληλα, νέα εμπόδια ορθώνονται στην άσκηση του επαγγέλματός μας και την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη, με την επικείμενη εφαρμογή του απαράδεκτου «αναβολόσημου» στις αστικές και διοικητικές υποθέσεις, την αύξηση του μεγαρόσημου κλπ.

>Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι ηγεσίες των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων και της Ολομέλειας, όχι μόνο συμβιβάστηκαν αλλά βάζουν και πλάτη για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο μας.

Την πολύμηνη κινητοποίηση του περασμένου χρόνου για το Ασφαλιστικό, επιδίωξαν να τη φέρουν στα μέτρα των μεγαλοδικηγόρων. Με αιτήματα συντεχνιακά έως και αντιδραστικά, χωρίς αμφισβήτηση της συνολικής κατεύθυνσης του νόμου-λαιμητόμου, με τα γνωστά πλέον non-papers που έστελναν και τις αντι-ασφαλιστικές αναλογιστικές μελέτες που εκπονούσαν, με τους στημένους «διαλόγους» με την κυβέρνηση και τους «θεσμούς», με αποφάσεις από τα πάνω και όχι από τους ίδιους τους δικηγόρους, με την άρνηση ή την ανοιχτή υπονόμευση των Γενικών Συνελεύσεων, χωρίς οργάνωση, εναλλαγή μορφών αγώνα, κλιμάκωση και συνέχεια και βέβαια, χωρίς  συμπόρευση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Αφού την εκφύλισαν και τη διέκοψαν πάλι μόνες τους, χωρίς συζήτηση, απολογισμό και αγωνιστική πρόταση για τη συνέχιση, όχι μόνο οδηγήθηκαν στον πλήρη συμβιβασμό αλλά και τέθηκαν στην υπηρεσία της υλοποίησης της ουσίας της αντι-ασφαλιστικής επίθεσης. ΄Ετσι, διεκδικούν σήμερα την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και της Πρόνοιας αλλά και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ μετά το τέλος της αποχής ήταν «αφιερωμένη» στην προώθηση της ομαδικής ιδιωτικής ασφάλισης των μελών του!

          >Μπροστά στα νέα βάρη που φέρνει το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, οι άνεργοι, οι νέοι, οι ασκούμενοι δικηγόροι που πληττόμαστε καίρια, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, από την ασταμάτητη καταιγίδα των αντι-ασφαλιστικών, φορομπηχτικών και αντιλαϊκών μέτρων, έχουμε μιαν επιλογή: Να μην αποδεχτούμε τη διαρκή χειροτέρευση της ζωής μας. Να γυρίσουμε την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που τσακώνονται για το ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα τις αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις και τα μέτρα του κουαρτέτου. Να προσπεράσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων και της Ολομέλειας, που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων. Να οργανώσουμε την πάλη μας, με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες, μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα και άλλες ζωντανές αγωνιστικές συσπειρώσεις, δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο δρόμο της ανατροπής. Για να υπάρξει πραγματική ανακούφιση, ανάκτηση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.-

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s