Για την εξαγγελία της κυβέρνησης για την ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική και το δημοψήφισμα του ΔΣΑ

– Η συγκεκριμένη εξαγγελία της κυβέρνησης, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Λεκανοπέδιου της Αττικής. Επιδεινώνει τη θέση των μικρών αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία συναδέλφων.
Τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης, ορθώνονται στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όλο και περισσότερο, μια σειρά οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη (π.χ. διαφόρων ειδών ακριβά παράβολα, εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πρόσφατα ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης κλπ.) ενώ οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια χρονίζουν. Η νομοθεσία και η νομολογία κινούνται σε ακόμη πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση (π.χ. πιο δύσκολη διαδικασία και μεγάλη αύξηση των απορριπτικών αποφάσεων για το νόμο Κατσέλη). Με δύο λόγια, η Δικαιοσύνη γίνεται όλο και πιο απρόσιτη και εχθρική γι’ αυτούς. Αντίθετα, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εφαρμόζονται δικαστικές και εξώδικες γρήγορες και πολυτελείς διαδικασίες (π.χ. κατά προτεραιότητα εκδίκασή τους στο ΣτΕ, αποφάσεις-εξπρές για την κήρυξη παράνομων των απεργιών, διαιτησία κλπ.).
Παράλληλα, οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί συνάδελφοι χαμηλών εισοδημάτων, τα συμφέροντα των οποίων εκφράζουμε ως παράταξη, αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής –τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων- στο χώρο μας (φορολογικό, ασφαλιστικό, συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός τους).
Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι “τεχνικά” ούτε αντιμετωπίζονται με απλές αναδιαρθρώσεις στους δικαστικούς σχηματισμούς, χωρίς συνολικότερες αλλαγές. Μέτρα προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως και της πλειοψηφίας των δικηγόρων, θα ήταν η κατάργηση ή έστω μείωση των υπέρογκων παραβόλων για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, η κάλυψη των κενών στα δικαστήρια και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, ο επαρκής αριθμός δικαστών με βάση τις υπαρκτές ανάγκες, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής κ.ά. Η εξαγγελία της κυβέρνησης δεν αφορά την ίδρυση νέων Πρωτοδικείων με αυτές τις προϋποθέσεις. Αντίθετα, η λεγόμενη “τριχοτόμηση” θα ανακυκλώσει και θα επιδεινώσει τα προβλήματα, όπως έγινε και με την αύξηση της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων στο όνομα της “αποκέντρωσης” με δικασίμους να φτάνουν έως το 2023!
Επιπλέον, η εφαρμογή της εξαγγελίας -αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης- θα επιφέρει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, αφού θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να αντεπεξέλθουν στη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Ταυτόχρονα, θα επιβάλει πιο εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας στους δικηγόρους και ασκούμενους που εργάζονται ως μισθωτοί σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία.
– Η ηγεσία και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, η σημερινή και οι προηγούμενες, συμβάλλουν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο μας (π.χ. προώθηση ιδιωτικής ασφάλισης κλπ.) και στηρίζουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη (π.χ. προώθηση διαμεσολάβησης). Εκφράζουν τα συμφέροντα των εργοδοτών μεγαλοδικηγόρων (βλ. τη στάση τους για τα δικαιώματα των μισθωτών συναδέλφων που τους αποκαλούν “συνεργάτες”) και γενικότερα της αστικής τάξης. Απομονώνουν το ζήτημα της “τριχοτόμησης” του Πρωτοδικείου και συσκοτίζουν το σύνολο, την πραγματική ουσία και την αιτία των καίριων προβλημάτων που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα δικηγόροι (φοροληστεία, αυξημένες εισφορές, μείωση συντάξεων, συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος κλπ.), προσπαθώντας να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους. Φοβούνται και θέλουν να υπονομεύσουν τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, το ζωντανό διάλογο, την αντιπαράθεση και τις συλλογικές αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικηγόρων. Στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης “άμεσης δημοκρατίας”, θέλουν να ορθώσουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να καλλιεργήσουν την παθητικότητα, το συντεχνιασμό και να αποκρύψουν την έντονη διαστρωμάτωση στο χώρο μας, να αποτρέψουν τη συμπόρευση των δικηγόρων που πλήττονται, με το ταξικό εργατικό κίνημα. Γι’ αυτό και αποφεύγουν, όπως “ο διάβολος το λιβάνι” τις Γενικές Συνελεύσεις, απορρίπτοντας για μιαν ακόμη φορά την πρόταση που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ ο εκπρόσωπος της παράταξής μας. Γι’ αυτό οργανώνουν “μουγγά” δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό φτάνουν μέχρι το άκρον άωτον του εκφυλισμού των συλλογικών διαδικασιών σημείο, να αποφασίζουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που δεν προβλέπονται καν από τον Κώδικα Δικηγόρων, ούτε φυσικά εξασφαλίζεται η “ελεύθερη βούληση” των συναδέλφων, με τον εργοδότη της δικηγορικής εταιρείας ή τον προϊστάμενο του νομικού τμήματος πάνω από το κεφάλι του μισθωτού δικηγόρου! Γίνονται “λαγοί” στη γενικότερη προώθηση τέτοιων αντιδραστικών διαδικασιών.
Αναδεικνύεται και μέσα από αυτήν την αντιδραστική εξέλιξη, ακόμη πιο επιτακτικά, η ανάγκη για ξεχωριστή μορφή συνδικαλιστικής οργάνωσης των αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών και ασκούμενων σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία συναδέλφων με χαμηλά εισοδήματα, που θα ανταποκρίνονται στις δικές τους σύγχρονες ανάγκες και όχι τα μεγάλα συμφέροντα, εντός και εκτός της δικηγορίας, που εκφράζει ο ΔΣΑ. Σήμερα, αυτή η ανάγκη υπηρετείται με την ενίσχυση των Επιτροπών Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, που έχουν ήδη συγκροτηθεί και αναπτύξει μια σημαντική δράση.
-Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, μέσα από τις δικές μας μορφές συσπείρωσης, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
-Απαιτούμε την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, που θα αποφασίσει για το περιεχόμενο και τις μορφές της αντίδρασής μας.
-Καταγγέλλουμε τον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών.
-Δεν αναγνωρίζουμε κανένα αποτέλεσμα, που προέρχεται από ηλεκτρονική ψηφοφορία.
>Με το δικό μας ΟΧΙ και τη φυσική παρουσία μας στο δημοψήφισμα, καταδικάζουμε:
-Τη συγκεκριμένη εξαγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων.
-Τον αντιδραστικό ρόλο της ηγεσίας και της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΑ.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s