Ανακοίνωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στα Δικαστήρια της χώρας – Να ανασταλούν άμεσα οι εργασίες όλων των δικαστικών υπηρεσιών

Καταγγέλλουμε την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού στα δικαστήρια όλης της χώρας και ιδιαίτερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι υπηρεσίες του οποίου εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπων. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει σε όλα τα δικαστήρια των μεγάλων πόλεων και συνολικά.

Άλλωστε, ήδη η κατάσταση που επικρατεί στις δικαστικές υπηρεσίες και τα ακροατήρια είναι απαράδεκτη. Η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τα τεράστια προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων, τα επικίνδυνα και ακατάλληλα δικαστικά μέγαρα, όπως για παράδειγμα στην πόλη του Πειραιά, είναι διαχρονικό πρόβλημα, που χρονίζει εδώ και δεκαετίες λόγω της ελλιπούς – σχεδόν ανύπαρκτης – χρηματοδότησης.  Τα μεγάλα κενά στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων εμποδίζουν την άμεση και αποτελεσματική διεκπεραίωση των σχετικών συναλλαγών με το κοινό στις δικαστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση και τις ατέλειωτες ουρές σε μια σειρά χώρους των δικαστηρίων και την ένταση του κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού.  Μέσα σε αυτή την «υγειονομική βόμβα» εργάζονται χιλιάδες δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί, υποχρεώνονται να βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση  κάποιων μόνο αντισηπτικών, με δαπάνη μάλιστα των Δικηγορικών Συλλόγων (όπως συνέβη στην Αθήνα) και όχι της πολιτείας. Το κόστος δεν «πρέπει να το αναλάβουμε όλοι», όπως μας νουθετεί ο γνωστός εργατοπατέρας Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ! Σε πείσμα του, εμείς δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό του «να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση»! Δεν είναι στην ίδια μοίρα οι εργοδότες μεγαλοδικηγόροι και ιδιοκτήτες δικηγορικών εταιρειών με τους χιλιάδες μισθωτούς συναδέλφους, εργαζόμενους με «μπλοκάκι» ή ως «συνεργάτες», χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η έλλειψη προστασίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους, σε άδειες, αποζημίωση κ.λπ., εκδηλώνεται με τη μεγαλύτερη ένταση σε παρόμοιες έκτακτες συνθήκες.

 Απαιτούμε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού στα δικαστήρια όλης της χώρας, με κατάλληλες διαδικασίες απολύμανσης κ.λπ. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος.

– Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των δικαστικών υπηρεσιών λόγω του εξαιρετικά υψηλού κινδύνου για τη διασπορά του ιού από τη μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων σε αυτές καθημερινά, με την αυτονόητη προϋπόθεση της καταβολής του μισθού σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους.

– Σε κάθε περίπτωση, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων, των εμμίσθων συναδέλφων και όλων των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων που εργάζονται ως «συνεργάτες» σε μεγαλογραφεία και δικηγορικές εταιρείες, με πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

– Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

– Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

– Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Καμία σκέψη για επιβολή «τηλεργασίας» ή άλλων παρόμοιων μορφών από την εργοδοσία των μεγαλογραφείων και των δικηγορικών εταιρειών.

-Άμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, με μόνιμο προσωπικό.

-Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι εργοδότες των μεγαλογραφείων και των δικηγορικών εταιρειών και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ή οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι οποίοι χρειάζεται να προστατευθούν με μια σειρά μέτρα, όπως π.χ. αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων τους, πρόβλεψη για την καταβολή αναγκαίων αποζημιώσεων, επιδομάτων κλπ.

-Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

 

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s