Απαιτούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός μας

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Ανησυχούμε, προβληματιζόμαστε, παρακολουθούμε τα γεγονότα, όπως και εσύ. Σε καλούμε να μην επιτρέψουμε όλα όσα γίνονται να οδηγήσουν σε παραλυτικό φόβο και εμπέδωση κλίματος υποταγής. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η διεκδίκηση.

Η κυβερνητική προπαγάνδα ύπουλα και ξεδιάντροπα εστιάζει αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση των συνεπειών που επιφέρει ο κορονοϊός. Είναι σαφές, απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Ας μας απαντήσουν, όμως, η κυβέρνηση, οι διάφοροι διάττοντες αστέρες των τηλεοπτικών πάνελ, παντογνώστες δημοσιολόγοι τι σχέση έχει το πλύσιμο των χεριών με τις 30.000 κενές οργανικές θέσεις υγειονομικού προσωπικού στο σύστημα υγείας της χώρας μας; Ποια είναι η ατομική μας ευθύνη για τα 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ; Η μάσκα, που πουλάνε τώρα αισχροκερδώντας 10-15% ακριβότερα, παίζοντας με τον πόνο και την αγωνία μας, τι σχέση έχει με τα νοσοκομεία που έκλεισαν το 2013 (Πολυκλινική, Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κ.α); Η χρήση αντισηπτικών πώς σχετίζεται με την έλλειψη εξοπλισμού και απαραίτητου υλικού στα νοσοκομεία; Για όλα τα παραπάνω υπάρχει ευθύνη και δεν είναι ατομική. Είναι ευθύνη της πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις τις ΕΕ. Αυτή η πολιτική έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας. Είναι η πολιτική της περικοπής της χρηματοδότησης για να πιάνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ας, χαρούν, λοιπόν τώρα τα πλεονάσματά τους! Επιβεβαιώνεται ότι είναι κυριολεκτικά ματωμένα!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την άμβλυνση των συνεπειών στην οικονομία έχουν αποδέκτη τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δίνουν αέρα στα πανιά τους. Η εργοδοσία ξεσαλώνει παντού. Για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να έχουν την μικρότερη δυνατή χασούρα, καταπατούν τα δικαιώματά μας. Στο χώρο μας ήδη μετράμε:

  • Απολύσεις. «Οι περιστάσεις επιβάλλουν η συνεργασία μας να λήξει». Ούτε λόγος για προειδοποίηση και αποζημίωση.

  • Αναγκαστική άδεια χωρίς αποδοχές. «Το γραφείο κλείνει μέχρι νεωτέρας. Ό,τι έχεις δουλέψει θα το πληρωθείς κανονικά…».

  • Γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας. «Θα είμαστε ανοικτά τρεις φορές της βδομάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας ελπίσουμε να μην κρατήσει για πολύ».

  • Γενίκευση τηλεργασίας. «Αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε τον κίνδυνο, γι’ αυτό και δουλειά από το σπίτι»

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Τις τελευταίες μέρες όλοι μας έχουμε γίνει αποδέκτες πλήθους email, επιστολών, οδηγιών και κατευθύνσεων από την εργοδοσία. Όλες αποσκοπούν στην διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της επιχείρησης και του κέρδους της. Πέρα από τις φαιδρότητες για να προσέχουμε στις προσωπικές μας επαφές…, γνωστή δικηγορική εταιρεία έφτασε στο σημείο σε υπόμνημά της να αναφέρεται στην υποχρέωση «πίστης» του εργαζομένου απέναντι στον εργοδότη, επεξηγώντας ότι «υποχρέωση πίστης σημαίνει ότι ο εργαζόμενος οφείλει, μεταξύ άλλων, να απέχει από κάθε πράξη που μπορεί να βλάψει τον εργοδότη. Κατά συνέπεια, οφείλει να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που, στο μέτρο του δυνατού, εξασφαλίζει ότι αποκλείεται να νοσήσει»… Με λίγα λόγια, η τυχόν ασθένεια ενός εργαζόμενου από τον κορονοϊό οφείλεται στη δική του υπαιτιότητα! Ταυτόχρονα, κάτω από το βάρος της εξάπλωσης της πανδημίας και του δικαιολογημένου φόβου, εφαρμόζονται σε ευρύτατη κλίμακα μορφές τηλεργασίας, εργασίας από το σπίτι κ.λπ. Χρειάζεται η επαγρύπνηση όλων μας, ώστε αυτές οι μορφές εργασίας να μην γενικευθούν και να μονιμοποιηθούν μετά το πέρας της έκτακτης συνθήκης που βιώνουμε. Η πανδημία δεν είναι άσκηση για την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας! Δεν θέλουμε τον εργοδότη μέσα στο σπίτι μας, σε κάθε βήμα και λεπτό της ζωής μας!

Τους δηλώνουμε: Κάτω τα χέρια από τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας.

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ!

ΓΥΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΔΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΑΝΔΑ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ – ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Συνειδητοποιούμε ότι χρειαζόμαστε το όπλο της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης απέναντι στην εργοδοσία. Ο ΔΣΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των εργοδοτών μας και τα δικά μας! Χρειαζόμαστε το δικό μας σωματείο μισθωτών δικηγόρων! Αντιλαμβανόμαστε πόσο ευάλωτοι και απροστάτευτοι είμαστε, χωρίς την κατοχύρωση κανενός εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος μας κάτω από την ομηρία της «συνεργασίας». Η έλλειψη προστασίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων μας, σε άδειες, αποζημίωση κ.λπ., εκδηλώνεται με τη μεγαλύτερη ένταση σε παρόμοιες έκτακτες συνθήκες. Διεκδικούμε την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Απαιτούμε:

Να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων ων μονάδων ΠΦΥ, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απολύμανση των δικαστηρίων. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος.

Να αποσαφηνισθεί η ΚΥΑ για την αναστολή των δικαστηρίων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα ανασταλεί η λειτουργία όλων των δικαστικών υπηρεσιών λόγω του εξαιρετικά υψηλού κινδύνου για τη διασπορά του ιού από τη μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων σε αυτές καθημερινά, με την αυτονόητη προϋπόθεση της καταβολής του μισθού σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Άμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, με μόνιμο προσωπικό.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν με ευθύνη της εργοδοσίας. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.

Να μπει φραγμός στις απολύσεις.

Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς, β) σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού.

Να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες, στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Να ανασταλούν, για όσα διάστημα χρειαστεί, προς το Δημόσιο, τις τράπεζες τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι εργοδότες των μεγαλογραφείων και των δικηγορικών εταιρειών και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ή οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι οποίοι χρειάζεται να προστατευθούν με μια σειρά μέτρα, όπως π.χ. αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων τους, πρόβλεψη για την καταβολή αναγκαίων αποζημιώσεων, επιδομάτων κ.λπ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s