Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας και του εισοδήματός μας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η αυτονόητη αναστολή της λειτουργίας μιας σειράς δικαστικών υπηρεσιών με την πρόσφατη ΚΥΑ, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε όλα αυτά που χρειάζεται να γίνουν για την προστασία της υγείας, της ζωής και του εισοδήματός μας.

Η αρχική ΚΥΑ ήταν εμφανώς γενικόλογη και ασαφής, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη ανασφάλεια για την προστασία των (δικονομικών κ.ά.) δικαιωμάτων των εντολέων μας. Από τις πρώτες ώρες της εφαρμογής της, στις Γραμματείες των δικαστηρίων επικρατούσε ένα κυριολεκτικό «μπάχαλο», με διαφορετικές και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Η έκδοση νέας ΚΥΑ την 16.3.2020 φαίνεται να αντιμετωπίζει σε ένα βαθμό το πρόβλημα που προέκυψε. Μένει να το δούμε στην πράξη.

Πολύ δε περισσότερο, η εφαρμογή των ΚΥΑ δεν συνοδεύεται με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης, υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους των δικαστηρίων, όπως απολύμανση, εφοδιασμός με το αναγκαίο υλικό κ.λπ. Ο κορονοϊός δεν αντιμετωπίζεται με ορισμένα λίγα αντισηπτικά, που τοποθετήθηκαν στα δικαστήρια και μάλιστα με δαπάνη του ΔΣΑ! Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, αφού δυστυχώς στην Εισαγγελία της Αθήνας μετράμε ήδη ένα κρούσμα προσβολής από τον κορονοϊό. Όμως, η ανθρώπινη υγεία και ζωή δεν μπορεί να είναι ένα απλό νούμερο σε μια καταμέτρηση, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα παραλυτικού φόβου, τρομοκρατίας και υποταγής που καλλιεργείται από ορισμένα μμε και άλλους επιτήδειους.

Κυρίως, οι ΚΥΑ δεν περιέχουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για την προστασία του εισοδήματος της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, οι οποίοι είμαστε αντιμέτωποι με τις προθεσμίες που τρέχουν για κάθε είδους πληρωμές σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία κ.λπ. και με τα δικαστήρια «κλειστά»!

Η ηγεσία των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων και ιδιαίτερα του ΔΣΑ έχει τεράστια ευθύνη! Αναπαράγει την επικίνδυνη προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης και επιδίδεται σε έναν «συναινετικό και υπεύθυνο» διάλογο με το Υπουργείο, χωρίς κανένα πνεύμα διεκδίκησης και κατοχύρωσης της ουσιαστικής μας προστασίας.

Κανένας δεν είναι αδιάφορος στις υποδείξεις της επιστήμης ούτε αντιλέγει στην ανάγκη για την επιβεβλημένη ατομική προστασία, τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προφύλαξης. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί και να κλείσει τα μάτια στο έγκλημα που έχει συντελεστεί και συνεχίζεται στην δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα την εξάπλωση παγκόσμιας επιδημίας στον 21ο αιώνα παρά τις τεράστιες κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της ιατρικής! Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να υποταχθούμε σ’ αυτή τη βαρβαρότητα! Δεν είναι ένα αναπότρεπτο φυσικό φαινόμενο!

Καμιά ατομική ευθύνη δεν υπάρχει για τις 30.000 κενές οργανικές θέσεις υγειονομικού προσωπικού στο σύστημα υγείας, τα 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, τα δεκάδες νοσοκομεία που έκλεισαν και συγχωνεύτηκαν, την παντελή έλλειψη εξοπλισμού και απαραίτητου υλικού στα νοσοκομεία! Δυστυχώς είναι πλέον θανατηφόρα τα αποτελέσματα από την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας, της περικοπής της χρηματοδότησης για να πιάνονται οι στόχοι των πρωτογενών ματωμένων πλεονασμάτων!

Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ «ΚΟΣΤΟΥΣ-ΟΦΕΛΟΥΣ». ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όλοι μας ξέρουμε από πρώτο χέρι, πόσο προκλητική είναι η προπαγανδιστική κυβερνητική εκστρατεία, οι απαράδεκτες δηλώσεις του γνωστού εργατοπατέρα Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ ότι η πανδημία «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά». «Μένουμε όλοι σπίτι», όμως άλλοι μένουν στις βίλες και άλλοι στα 50 τετραγωνικά μαζί με τα παιδιά τους και τους υπερήλικες γονείς τους! Δεν έχουν την ίδια ζημιά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εργαζόμενοι! Δεν έχουν την ίδια αγωνία επιβίωσης οι μεγαλοδικηγόροι και οι εισοδηματίες με τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα!

Η κοινωνία που ζούμε, κάθε πτυχή της ζωής μας, έχει ταξική διάσταση. Ο καθένας μας ανήκει αντικειμενικά στη μια ή την άλλη όχθη και με αυτό το κριτήριο έχει την ευθύνη να διαλέγει στρατόπεδο στη μάχη. Το συμφέρον μας, το συμφέρον της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, είναι μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους άλλους αυτοαπασχολούμενους. Θέτουμε τις επιστημονικές μας γνώσεις στην δική τους υπηρεσία και τις ανάγκες και όχι στα συμφέροντα της εργοδοσίας. Στην έκτακτη αυτή συγκυρία, οι νομικές μας συμβουλές δεν μπορεί να αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη συνέχιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, την «καραντίνα» των εργασιακών δικαιωμάτων σε όφελος των εργοδοτών.

Για εμάς, η νομική επιστήμη είναι εργαλείο για να υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματά μας και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και όχι για να βρούμε επιχειρήματα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας. Υπό το πρίσμα του προστατευτικού χαρακτήρα του εργατικού δικαίου υπέρ των εργαζομένων, διεκδικούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα για πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, σε όσους εργαζόμενους νοσούν ή αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους για πρόληψη της διασποράς, καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

Απαιτούμε:

Να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων ΠΦΥ, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απολύμανση των δικαστηρίων. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος.

Για όσο χρόνο διαρκέσει η αναστολή των δικαστικών υπηρεσιών: α) Να απαλλαγούμε από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. β) Να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.ά. γ) Να δοθεί έκτακτο επίδομα, ανάλογο με το επίδομα ανεργίας. Ταυτόχρονα, να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Να ανασταλούν, για όσα διάστημα χρειαστεί, προς το Δημόσιο, τις τράπεζες τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s