ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ! ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤA ΔΙΚΑΙΩΜΑTA ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ & ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ!

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Το νέο δικαστικό έτος ξεκίνησε και είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Η ανασφάλεια, η οικονομική ασφυξία, οι βασανιστικές συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός μας, εξαιτίας των επιπτώσεων της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, κυριαρχούν, απασχολούν και ταλανίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων. Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων σου εύχεται καλό δικαστικό έτος και σε καλεί να κρατήσεις ψηλά το κεφάλι. Η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια δεν μας ταιριάζει. Με οργάνωση, αλληλεγγύη και διεκδίκηση μπορούμε να τα καταφέρουμε.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΖΟΓΑΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Κανένα συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Από κοινού, παρά τους ψεύτικους καυγάδες και τις μεταξύ τους κόντρες, ψήφισαν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, στήριξαν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Συνεχίζουν να μας κουνάνε το δάκτυλο της ατομικής ευθύνης, την ίδια στιγμή που παίζουν στον τζόγο των μεγάλων συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών, τις θυσίες του λαού μας. Δηλώνουν ξεδιάντροπα τάχα έτοιμοι για το δεύτερο κύμα πανδημίας, όταν δεν έλαβαν ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την ασφαλή λειτουργία των χώρων εργασίας, των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των δικαστηρίων. Οι αντιφάσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων αναδεικνύουν περίτρανα ποια συμφέροντα βάζουν σε προτεραιότητα και υπηρετούν.

1. Από τον απόλυτο εγκλεισμό, την αποστολή sms και την περιοριστική άρση μέτρων… φτάσαμε στην πληρότητα 100% των αεροπλάνων, 85% των πλοίων, στους δειγματοληπτικούς ελέγχους (σταγόνα στον ωκεανό) στις πύλες εισόδου και στο στοίβαγμα στα ΜΜΜ.

2. Από την «απουσία δημοσιονομικού χώρου» ώστε να καταβληθεί κρατική αποζημίωση στους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς επιστήμονες… φτάσαμε στις μόνιμες φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις και τα θαλασσοδάνεια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

3. Από τη «δίκαιη κατανομή των βαρών» …. φτάσαμε οι χώροι εργασίας να έχουν μετατραπεί σε «παγίδες θανάτου», με δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα να σημειώνονται μέσα στο καλοκαίρι, ο αριθμός των απολύσεων να εκτοξεύεται, η εκ περιτροπής εργασία και μερική απασχόληση, καθώς και η τηλεργασία, να μονιμοποιούνται και να γενικεύονται, το εργατικό δίκαιο να έχει καταστεί «κενό περιεχομένου».

ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Η πείρα του τελευταίου διαστήματος επιβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων και άλλων επιστημόνων με τα χαμηλά εισοδήματα δεν συμβαδίζουν με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η θέση σε μόνιμη καραντίνα των πρώτων αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση των τελευταίων. Γι’ αυτό και «επανεκκίνηση της οικονομίας» και «σταθερότητα» σημαίνουν στην πράξη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από τα διάφορα πακέτα «Συνεργασία» κ.λπ. από τη μια πλευρά, θωράκιση του συστήματος με ένταση της καταστολής και περιστολή δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών (π.χ. νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε συνέχεια των νόμων ενάντια στην απεργία κ.ά.) από την άλλη πλευρά. Αντίστοιχα, οι προωθούμενες αλλαγές στη δικαιοσύνη, όπως ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας ή οι τροποποιήσεις για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της πρώτης κατοικίας, σηματοδοτούν ένα νέο γύρο επίθεσης σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!

Το κουβάρι των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ξετυλίγεται στη γειτονιά μας. Η πολιτική της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας, που ακολουθεί η κυβέρνηση όπως και οι προκάτοχοί της, είναι το άρμα για να εγκλωβίσουν την χώρα και τον λαό μας σε επικίνδυνα σχέδια. Η θέση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ για ύπαρξη «διαφιλονικούμενων εδαφών» δίνει αέρια στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας. Προωθούν το «παζλ» της συνεκμετάλλευσης και της συνδιαχείρισης του Αιγαίου με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς των γύρω περιοχών. Η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι καμία «ασφάλεια» και «σταθερότητα» για τους λαούς δεν μπορούν να διασφαλίσουν οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ενώσεις. Καμία εμπιστοσύνη δεν χωρά στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το δίκαιο της θάλασσας, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την αντιφατική νομολογία του, επιχειρείται να κρυφτούν οι προωθούμενοι συμβιβασμοί και η απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε και με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για το μερικό καθορισμό της ΑΟΖ, να συσκοτιστούν οι ευρύτεροι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ

Οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτούς που οργανώνουν τη σφαγή των δικαιωμάτων μας. Γνωρίζουμε τη θηλιά των χρεών. Γνωρίζουμε την φοροληστεία. Γνωρίζουμε την συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης σε μεγάλες εταιρείες με εξοβελισμό μικρών απασχολουμένων από το επάγγελμα. Γνωρίζουμε την ένταση της εκμετάλλευσης των μισθωτών συναδέλφων και τον εμπαιγμό των ασκουμένων με τους μισθούς χαρτζιλίκι, τα ατέλειωτα ωράρια, την απουσία οποιουδήποτε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος. Ήρθε η ώρα να βροντοφωνάξουμε, «ως εδώ»!

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που μπήκαν μπροστά στην ίδρυση σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων στην περιφέρεια Αττικής. Η συγκρότησή του αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους τους επιστήμονες του κλάδου. Η υπεράσπιση και στήριξη του μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων. Η συντεχνιακή γραμμή των συμβιβασμένων ηγεσιών των Δ.Σ. δεν είναι μόνο αδιέξοδη, αλλά και επικίνδυνη για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των επιστημόνων του κλάδου. Από παραλίγο «dealer» με τους ΚΕΚαρχες, ο ΔΣΑ κατέληξε «dealer» με ιδιωτικές κλινικές «διασφαλίζοντας» καλή τιμή τεστ του κορονοϊού! Για την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα ούτε κουβέντα βέβαια… Δεν τόλμησε να στηρίξει ούτε τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση σου απλώνει το χέρι. Να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά την κρίση τους, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας! Να δώσουμε μάχη να αποτρέψουμε τη μετατροπή των δικαστηρίων και των χώρων εργασίας σε υγειονομικές βόμβες. Το παράδειγμα με το κρούσμα σε δικαστικό υπάλληλο στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και την περιορισμένη και όχι καθολική απολύμανση του δικαστικού μεγάρου λόγω κόστους, είναι χαρακτηριστικό. Μπαίνουμε μπροστά για να διεκδικήσουμε:

Προστασία του εισοδήματός μας, αφορολόγητο όριο, κατάργηση κάθε είδους τελών και χαρατσιών. Δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.

Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Όχι στις απολύσεις. Καμία μείωση μισθού. Όχι στις αναστολές συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία και τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και των δημοσίων υπηρεσιών.

Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Όχι στις νέες αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται.

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s