Μπλοκάρουμε την πολιτική που παίζει τη ζωή μας κορώνα – γράμματα και μας οδηγεί στην εξαθλίωση!

Με lockdown, απαγορεύσεις και καταστολή,με αέρα στα πανιά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει για ακόμα μια φορά τον ελληνικό λαό.Το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσής του.Την ίδια ώρα που, η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και της ιδιωτικής υγείας προστατεύεται σαν το μέγα ιερό αγαθό, στο οποίο προσκυνούν και όλα τα άλλα αστικά κόμματα.

Τα ίδια συμβαίνουν και στο σύστημα της δικαιοσύνης. Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων σ’ αυτήν δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα, αλλά η νέα κ.υ.α. προβλέπει τη μερική λειτουργία των δικαστηρίων σε αρκετές διαδικασίες.Είναι μια προκλητική και επικίνδυνη απόφαση, που μετατρέπει την ζωή και την υγεία μας σε ρωσική ρουλέτα, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει την άσκηση του επαγγέλματος με δεδομένο το συνολικότερο lockdown.

Οι εικόνες της προηγούμενης εβδομάδας με τις τεράστιες ουρές στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι χαρακτηριστικές. Για παράδειγμα, η ουρά έξω από το κτίριο 3 για την κατάθεση των προτάσεων στη νέα Τακτική Διαδικασία καταλήγει σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη με φακέλους δικογραφίας (που συχνά τοποθετούνται και έξω από την αίθουσα λόγω έλλειψης χώρου), με ένα διάδρομο 2×3 για τη συναλλαγή με το κοινό, για να εξυπηρετείται από δύο δικαστικούς υπαλλήλους (ή και άλλον έναν ακόμα, μετακινούμενο από άλλο πόστο)…

Δεν φταίει η πανδημία, λοιπόν! Φταίνε οι τεράστιες διαχρονικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, σε επαρκείς και κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, σε σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Για όλα αυτά δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο! Για όλα αυτά κυβέρνηση και δικηγορικοί σύλλογοι ποιούν την νήσσαν! Ίσως, γιατί ο κορονοϊόςδεν κολλάει στα ακροατήρια των προσημειώσεων υποθηκών που ζητούν οι τράπεζες, αλλά μόνο στις λαϊκές κινητοποιήσεις… 

Ανοιχτά ή κλειστά δικαστήρια;                          Κάλπικα διλήμματα

Lockdown ήοικονομία;  για το καλάθι των αχρήστων

Ατομική ευθύνη ή ασυδοσία;

Είναι τεράστια η ευθύνη της ηγεσίας της Ολομέλειας και των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων, που αναμασούν τα ίδια κάλπικα διλήμματα.Παζάρεψαν με την κυβέρνηση το «κλείσιμο ≠ λειτουργία» των δικαστηρίων και μάλιστα στο όνομα των συμφερόντων των δικηγόρων, τους οποίους καλούν να λαμβάνουν τα μέτρα της ατομικής προστασίας! Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι «από κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι χώροι των δικαστηρίων έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα χώρους υπερμετάδοσης του ιού»!

Δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων.

Γι’ αυτούς, η «δικαιοσύνη ως πυλώνας της δημοκρατίας» σημαίνει γρήγορη υλοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και της επιτάχυνσης του νόμου Κατσέλη, για να βγει η λαϊκή κατοικία στο σφυρί!

Γι’ αυτούς, «συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δικαστηρίων» σημαίνει παζάρι για να μην διαταραχθεί ο τζίρος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των εισπρακτικών. Γι’ αυτό και η ηγεσία της Ολομέλειας δεν έβγαλε κιχ για τις νέες διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, που ήρθαν με τροπολογία της νύχτας και που νομιμοποιούν τις απαράδεκτες πρακτικές και πιέσειςτων εισπρακτικών δικηγορικών σε βάρος των δανειοληπτών, μετακυλίοντας μάλιστα  την όποια πειθαρχική ευθύνη στους μισθωτούς εργαζόμενους και όχι φυσικά στους ιδιοκτήτες των εταιρειών.

Τους προειδοποιούμε: Η όποια άρνηση της κυβέρνησης για την αναγκαία οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα στο όνομα της μερικής λειτουργίας των δικαστηρίων, θα φέρει και την δική τους υπογραφή! Θα είναι η συνέχεια της προκλητικής κοροϊδίας της τηλεκατάρτισης μέσω ΚΕΚ στο προηγούμενο lockdown, όταν είχαν βάλει κι αυτοί το χεράκι τους. Μην μας πουν τότε Κασσάνδρες και μάντεις κακών …!

Άλλωστε, τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που προτάσσουν και ιδιαίτερατο αίτημα για την υπαγωγή στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής 4ου και 5ου κύκλου, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χιλιάδες δικηγόροι με χαμηλά εισοδήματα δεν εκπληρώνουν τις σχετικές προϋποθέσεις και αφήνονται απροστάτευτοι.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

üΕδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δικαστικών υπαλλήλων, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά.

üΝα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα δικαστήρια και να σταματήσει το αίσχος των εργολαβιών. Καθημερινές απολυμάνσεις όλων των χώρων των δικαστηρίων.

üΜαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

üΝα υπάρξουν άμεσα μέτρα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής.

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

üΑφορολόγητο όριο, κατάργηση κάθε είδους τελών και χαρατσιών, κατάργηση της προκαταβολής φόρου και άμεση επιστροφή αυτής που έχει εισπραχθεί. Απαλλαγή (και όχι αναστολή) από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για όσο διάστημα διαρκέσει το lockdown, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

üΣυγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Όχι στις απολύσεις. Καμία μείωση μισθού. Όχι στις αναστολές συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία και τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας.

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s