Πολυτεχνείο 2020

Το επίκαιρο όσο ποτέ αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου,

τα συνθήματα του αγωνιστικού γιορτασμού με το σύγχρονο περιεχόμενό τους

«Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ»

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»,

ακούστηκαν δυνατά στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις!

Γιατί την φωνή του λαού δεν μπορεί να την φιμώσει κανείς!

Ακούγεται βροντερή και πάντα γενναία,

ακόμα και κάτω από τις μάσκες,

ακόμα κι όταν την χτυπούν με μανία τα γκλομπς!

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες. Όχι γιατί το επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση της ΝΔ, συστήνοντας την αυτοσυγκράτηση και τη λήψη της ατομικής ευθύνης. Αλλά, γιατί ο λαός μας υποφέρει, εκτεθειμένος στον κίνδυνο της πανδημίας και στην αντιλαϊκή πολιτική που εξαπολύεται σε βάρος του. Χρειάζονται, λοιπόν, λόγια απλά, λόγια καθαρά. Οι «δικηγορίστικες» ρητορείες και οι βερμπαλισμοί που κλίνουν ανέξοδα σε όλες τις κλίσεις τις λέξεις «δημοκρατία» και «ελευθερία», χάρισμα για τον καθρέφτη ορισμένων.

Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, πράγματι, κοφτερό μαχαίρι αγώνα και λαϊκής αφύπνισης. «Μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα»…

Λόγια απλά και καθαρά:

Το όργιο καταστολής απέναντι στη συμβολική κινητοποίηση της 17ης Νοέμβρη, με την υποδειγματική τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας, όπως σε όλη τη μέχρι τώρα δράση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, απέδειξε ότι στόχος της απαγόρευσης της διαδήλωσης δεν ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας.

Απλά και καθαρά, γιατί:

Είναι βλάβη της υγείας και περιστολή κάθε ελευθερίας: Το πισώπλατο χτύπημα της κινητοποίησης, η αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών, οι προπηλακισμοί, το ξύλο και οι τραυματισμοί σε βάρος διαδηλωτών, οι πολύωρες προαγωγές με τους προσαχθέντες να μένουν απροστάτευτοι σε συνθήκες συγχρωτισμού σε κλούβες και σε δωμάτια της ΓΑΔΑ και χωρίς επαφή με τους δικηγόρους τους, οι πρωτοφανείς μέθοδοι σύλληψης σε σπίτια κ.α.

Απλά και καθαρά, γιατί:

1. Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την διασπορά της πανδημίας.

2. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία, για να προωθήσει αντιλαϊκούς νόμους και να υλοποιήσει διαχρονικές απαιτήσεις του κεφαλαίου σε βάρος εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

3. Η κυβέρνηση χρειάζεται την καταστολή και τον αυταρχισμό, για να επιβάλλει την ταξική της πολιτική ενάντια στην αμφισβήτησή της. Το ίδιο κάνουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά.

4. Η κυβέρνηση πήρε την αυταρχική και αντιδημοκρατική απόφαση για περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη την επικράτεια, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες και να τις μεταφέρει στις πλάτες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Επιδιώχθηκε η απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού του Πολυτεχνείου με το μαχητικό του περιεχόμενο, που αποτελεί διακαή πόθο του συστήματος εδώ και χρόνια.

5. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αντισυνταγματική. Καλά κρατούν οι διάφορες νομικές ερμηνείες, αλλά ο λαός μας ξέρει ελληνικά και μπορεί να διαβάσει το άρθρο του Συντάγματος. Πάνω από 8.000 υπογραφές καταδίκης της αυταρχικής απόφασης έχουν συγκεντρωθεί! Πήραν θέση πολιτικά κόμματα, εκατοντάδες νομικοί, εκατοντάδες αιρετοί, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και συνδικάτα, φορείς του λαϊκού κινήματος, η Διεθνής Αμνηστία, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.ά.

6. Απέναντι σε αυτήν την αντισυνταγματική απόφαση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είπε το αυτονόητο. Έχει δικαίωμα να το κάνει: Γι’ αυτό και η τεκμηριωμένη επιστημονική της γνώμη έγινε καταλύτης εξελίξεων.

7. Η στάση της Συντονιστικής της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και ιδιαίτερα του Προέδρου της είναι απαράδεκτη. Σε μια γενικευμένη αναστολή του συνταγματικού δικαιώματος, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση και βρήκε ως μόνο πρόβλημα την έλλειψη γνώμης από την επιτροπή δημόσιας υγείας! Απαίτησε μάλιστα και την επιβολή σιωπητηρίου στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων! Η διατήρηση της άγονης και ανεξήγητης για την πλειοψηφία των δικηγόρων τεχνητής «διαμάχης» με την δικαστική ένωση, γεννά τουλάχιστον ερωτηματικά.

8. Είναι τουλάχιστον προκλητική η δήλωση του Προέδρου της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, που επικαλέστηκε στίχους του ανυπότακτου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου για να δικαιολογήσει την αποδοχή της απαγόρευσης για κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο! Όταν, μάλιστα, η «υπακοή» στην αστυνομική απαγόρευση συνοδεύεται με τη σιωπή για τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη και το όργιο της καταστολής. Λόγια απλά, λόγια καθαρά λοιπόν: Ντροπή!

«Έτσι να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη»

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s