Για την εκδίκαση των αγωγών της εργοδοσίας με αίτημα την κήρυξη παράνομων των απεργιών των εργαζομένων

……………………

Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και ο λαός μας δοκιμάζονται σκληρά από την αντιλαϊκή πολιτική, εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της υγείας τους από την διασπορά της πανδημίας, αντιμέτωποι με ένα νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματά τους, το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν σκύβει το κεφάλι.  Αντιστέκεται, αγωνίζεται και διεκδικεί τα σύγχρονα δικαιώματά του. Δεν τρομοκρατείται με τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία. Δεν υποτάσσεται στην καταστολή. Δεν απεμπολεί τα όπλα του: Απεργεί!

Όμως, ορισμένοι επιχειρηματικοί κλάδοι πρέπει πάση θυσία να μείνουν ανεπηρέαστοι και να προστατευθούν. Η χώρα είναι ένας ελκυστικός κόμβος μεταφορών! Λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι και οδικοί άξονες πρέπει να μείνουν ανοιχτά! Ενάντια στην απεργία των εργαζομένων σ’ αυτούς τους κλάδους, θα επιστρατευθεί κάθε μέσο: Η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά καλεί εισαγγελείς και αστυνομία να λάβουν προληπτικά κάθε μέτρο για τυχόν πάταξη αξιόποινων αδικημάτων! Το Ελληνικό Δημόσιο καταθέτει αγωγή κατά της απεργίας στην Πολιτική Αεροπορία! Τί θα γίνει, όμως, που τα Δικαστήρια είναι σε μερική αναστολή και δεν μπορεί να εκδικαστεί η αγωγή με βάση την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση;

Είναι βέβαια γνωστό ότι οι απεργίες των εργαζομένων στη συντριπτική πλειοψηφία τους, κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τα Δικαστήρια, που αποδέχονται τις σχετικές αγωγές της εργοδοσίας και μάλιστα με διαδικασίες fast-truck.

Ωστόσο, ακόμη και εάν παρ’ όλα αυτά υπάρξει κάποιο προσωρινό «κενό» στη σχετική νομοθεσία και πρακτική για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, βρίσκονται πρόθυμοι δικαστές με προκλητικές ερμηνείες – “λάστιχο” για να το καλύψουν. Στη συνέχεια, η ίδια η κυβέρνηση σπεύδει να αποκαταστήσει πλήρως τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Έτσι έγινε και με την πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στην Πολιτική Αεροπορία, σε βάρος της οποίας άσκησε αγωγή το Ελληνικό Δημόσιο ως εργοδότης. Η σχετική ΚΥΑ για τη λειτουργία των δικαστηρίων, προβλέπει την αναστολή εκδίκασης υποθέσεων με μάρτυρες, εκτός αν και οι δύο πλευρές δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν την εξέτασή τους. Η αγωγή της εργοδοσίας δεν μπορούσε να εκδικαστεί. Όμως, ο δικαστής του Πρωτοδικείου της Αθήνας με την υπ’ αριθμ. 1767/2020 απόφασή του, προχώρησε σε μιαν αυθαίρετη και προκλητικά ευνοϊκή για την εργοδοσία ερμηνεία κατάργησης της παραπάνω ΚΥΑ, προκειμένου να συζητήσει την αγωγή του Δημοσίου για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, όπως και πράγματι συνέβη.

Το Δικαστήριο με την απόφασή του, έσπευσε να προασπίσει απροκάλυπτα τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αποδεχόμενο να συζητηθεί η αγωγή της, παρότι δεν προβλέπεται στην ισχύουσα ΚΥΑ, όπως το ίδιο παραδέχτηκε. Συγκεκριμένα, αναφέρει στο σκεπτικό του ότι «…το δικαίωμα του εργοδότη και εν προκειμένω του Ελληνικού Δημοσίου να αμυνθεί επί των προκηρυχθεισών απεργιακών κινητοποιήσεων με συνέπεια (σ.σ. αν δεν δικαστεί η υπόθεση) να καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας…».Το σκεπτικό αυτό δικαιολογείται προκλητικά με επικίνδυνους νομικούς ακροβατισμούς του τύπου  «…θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι παραπάνω αγωγές που φέρουν οιονεί χαρακτήρα προσωρινής δικαστικής προστασίας και η διαδικασία που την διέπει προσιδιάζει σε αυτή των ασφαλιστικών μέτρων δεν επιδέχεται αναστολής…», ενώ όμως υποτίθεται ότι απαγορεύεται η εκδίκαση των απεργιακών αγωγών με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων!

Ωστόσο, η κυβέρνηση, επειδή δεν είναι βέβαιη ότι θα βρίσκει πάντα πρόθυμους δικαστές να καλύπτουν τα «κενά» της και προκειμένου να κατοχυρώσει και νομοθετικά τα συμφέροντα της εργοδοσίας, έσπευσε στη νέα ΚΥΑ της 28-11-2020 για τη λειτουργία των Δικαστηρίων να εξαιρέσει τις αγωγές αυτές της εργοδοσίας από την αναστολή της συζήτησής τους!

Από την άλλη, οι εργατικές αγωγές (για διεκδίκηση δεδουλευμένων κ.λπ.), χρονίζουν. Με τις σχετικές ΚΥΑ για τη λειτουργία των Δικαστηρίων (τόσο της 6-11-2020 όσο και τη νέα της 28-11-2020), οι εργατικές αγωγές -όπως και οι υπόλοιπες που αφορούν λαϊκές υποθέσεις- δεν προβλέπεται να συζητούνται κατά το χρόνο του lockdown, επειδή περιλαμβάνουν την εξέταση μαρτύρων!

Αποκαλύπτεται, για μιαν ακόμη φορά, η ταξικότητα του δικαίου και της Δικαιοσύνης σε όλο της το μεγαλείο!

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s