Με αγώνες να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά!

Ελπίζουμε! Αγωνιζόμαστε! Διεκδικούμε!

Ατενίζουμε τη νέα χρονιά με πείσμα στην δύναμη και την ελπίδα του αγώνα!

Αναλαμβάνουμε την «ατομική μας ευθύνη» για την διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και του εισοδήματός μας, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των στηριγμάτων της. Βαδίζουμε στον δρόμο του αγώνα, σε συντονισμό με τους άλλους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς επιστήμονες, σε συμπόρευση με το εργατικό κίνημα.

Καταγγέλλουμε τη στάση της ηγεσίας της Ολομέλειας και των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων. Η τελευταία απόφασή της (18.12.2020) συνιστά ακόμα έναν προκλητικό εμπαιγμό σε βάρος της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Γιατί:

üΗ επιμονή στην επίκληση του ενιαίου «δικηγορικού σώματος» συσκοτίζει τη στήριξη σε μεγαλοδικηγόρους και μεγάλες δικηγορικές και δικηγορικές-εισπρακτικές εταιρείες, που απολαμβάνουν τα οφέλη και τις επιχορηγήσεις της ασκούμενης πολιτικής και συνεχίζουν να κερδίζουν σε συνθήκες κρίσης και πανδημίας μέσα από την εκμετάλλευση χιλιάδων μισθωτών δικηγόρων που βαφτίζονται «συνεργάτες».

Γιατί η Ολομέλεια δεν δίνει στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στους μεγάλους χώρους δουλειάς; Πόσα κρούσματα καταγράφονται στις δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες; Υπάρχουν μειώσεις μισθών, περικοπές, απολύσεις εργαζομένων; Τί σημαίνει η υποχρεωτική τηλεργασία για χιλιάδες εργαζόμενους γονείς; Πώς τα βγάζουν πέρα οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι με ελάχιστα ή και μηδενικά εισοδήματα, τα νέα ζευγάρια, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Μήπως, τάχα, αυτά δεν αφορούν το δικηγορικό σώμα;!

ü Είναι σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η άποψη ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει τάχα «απαξίωση και αδιαφορία σε βάρος των δικηγόρων.» Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί: Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας. Όπως και οι προκάτοχοι της, συνεχίζει την ίδια πολιτική για την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και να επιβάλλει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους χώρους δουλειάς, τα δικαστήρια. Την ίδια ώρα, δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κερδοφορία του κεφαλαίου! Ακόμα και σ’ αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει ακάθεκτη το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο για τους σκοπούς αυτούς (βλ. π.χ. ειδικά τμήματα στα δικαστήρια για τις οικονομικές υποθέσεις, Νέος Πτωχευτικό Κώδικας σε όφελος των τραπεζών, κλπ.). Από τη μερική λειτουργία των δικαστηρίων εξυπηρετούνται τράπεζες (βλ. προσημειώσεις υποθηκών), επιχειρήσεις (βλ. υποθέσεις εμπορικού δικαίου), εργοδότες (βλ. αγωγές κατά απεργιών) και φυσικά οι αντίστοιχοι εντολοδόχοι τους δικηγόροι, δηλ. μεγαλοδικηγόροι και δικηγορικές εταιρείες. Καθόλου αδιάφορη, λοιπόν, δεν είναι η κυβέρνηση!

üΤο επίμονο αίτημα για επέκταση των δικαστικών λειτουργιών από 7.1.2021 -και ήδη από 11.1.2021 με βάση και τη σημερινή επιστολή της Συντονιστικής προς τον Υπ. Δικαιοσύνης-  χωρίς να συνοδεύεται από την διεκδίκηση μέτρων προστασίας -έστω στοιχειωδών- της υγείας στα δικαστήρια, είναι προκλητικό. Γιατί η Ολομέλεια δεν δίνει στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τουλάχιστον 25 δικαστικές υπηρεσίες σε όλη την χώρα; Γιατί η Ολομέλεια σιώπησε για τα σχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τοποθέτηση «πυλών απολύμανσης», δηλαδή ψεκασμού, στα δικαστήρια, που χαρακτηρίστηκαν αναποτελεσματικές και επικίνδυνες για την υγεία ακόμα και από τον ΕΟΦ, ένα ζήτημα που η παράταξή μας ανέδειξε αποφασιστικά τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στον ΔΣΑ και στους άλλους μεγάλους Συλλόγους και δικαιώθηκε από τις εξελίξεις;

üΤα αιτήματα της Ολομέλειας για την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, όχι μόνο δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς δικηγόρους, οι οποίοι έκαναν γιορτές χωρίς ούτε ένα ευρώ κρατικής ενίσχυσης, αλλά συμβάλλουν στο δήθεν «φιλολαϊκό» προφίλ της κυβέρνησης και της δίνουν άλλοθι. Συγκεκριμένα:

–  Η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σημαίνει 534 Ευρώ για ένα μήνα! Χωρίς να συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης, είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών μας.

– Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ουσιαστικά κρατικός δανεισμός και όχι ενίσχυση! Στον 4ο κύκλο εντάχθηκαν μόλις 8.500 δικηγόροι, δηλ. μόλις το 1/5 των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων! Από την άλλη, εντάχθηκαν 500 δικηγορικές εταιρείες, οι πιο ισχυρές από τις οποίες έλαβαν πολύ μεγάλα ποσά. Γιατί η Ολομέλεια δεν ενημερώνει γι’ αυτά;

– Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιχορήγηση από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που δημιουργήθηκε για άλλο σκοπό, με χρήματα των ασφαλισμένων, είναι εμπαιγμός. Κάνουν επιδοματική πολιτική με ξένα κόλλυβα και μας τάζουν ότι θα μας δώσουν από τα δικά μας λεφτά! Ποιοι, άραγε, θα είναι τελικά οι δικαιούχοι δικηγόροι του πενιχρού επιδόματος των 400 ευρώ, που αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας;

– Το αίτημα για αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων κρύβει μεγάλες παγίδες, είναι αποπροσανατολιστικό. Η Ολομέλεια δεν μας λέει τι θα γίνει όταν λήξει η αναστολή, πώς θα πληρώσουμε τότε τα διογκωμένα χρέη…

Όλα τα παραπάνω δεν κρύβονται, σε όσες εφημερίδες κι αν δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας, σε όσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι αν προβληθεί.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι έχουμε ευθύνη να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να διαχωρίσουμε τη στάση μας από τις θέσεις της Ολομέλειας, η οποία μάλιστα μας καλεί να υπογράψουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας με το παραπάνω περιεχόμενο!

Έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τις πραγματικές μας ανάγκες, χωρίς να περιμένουμε τίποτα από την ηγεσία της Ολομέλειας και των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων, που διαχρονικά υπονομεύουν κάθε αγωνιστική διάθεση.

Με Επιτροπές Αγώνα σε όλες τις πόλεις, με συμβολικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, όπως αυτές που πραγματοποιήσαμε στις 23 Δεκέμβρη στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, με την πλατιά συμμετοχή όλων μας, να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας, σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας του χώρου, μεγαλοδικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Μέτρα προστασίας της υγείας μας

– Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δικαστικών υπαλλήλων, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά. Προσωπικό καθαριότητας στα δικαστήρια και να σταματήσει το αίσχος των εργολαβιών. Τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων των δικαστηρίων. Μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Άμεσα μέτρα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής.

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας

Άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κρατική οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, για ‘όσο διάστημα διαρκέσει το lockdown. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας, από τον λογαριασμό του ΟΑΕΔ.

Απαλλαγή -και όχι απλά αναστολή- από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για όσο διάστημα διαρκέσει το lockdown, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Οριστική κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές.

Αφορολόγητο όριο, κατάργηση κάθε είδους τελών και χαρατσιών, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, συνολική κατάργηση της προκαταβολής φόρου και άμεση επιστροφή αυτής που έχει εισπραχθεί.

Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους με τα χαμηλότερα στρώματα. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία.

Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους. Όχι στις απολύσεις. Καμία μείωση μισθού. Όχι στις αναστολές συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία και τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s