´Οχι στη συμμετοχή ιδιωτών (δικηγόρων ή άλλων) στην απονομή και τον υπολογισμό των συντάξεων!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την λύση για την ταχεία απονομή των συντάξεων: Protectmanager, «πρόσληψη» συνταξιούχων, χρηματικά κίνητρα στους εργαζόμενους για ένταση της απόδοσής τους και συμμετοχή «πιστοποιημένων ιδιωτών», ανάμεσα στους οποίους δικηγόροι και λογιστές…

Απέναντι στους δικηγόρους, μάλιστα, χρησιμοποιεί το τυράκι της αύξησης της δικηγορικής ύλης. Ένα δέλεαρ, που γνωρίζει ότι θα πιάσει τόπο, σε συνθήκες υπέρμετρης συμπίεσης του εισοδήματός τους λόγω της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και χωρίς η ίδια να έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του εισοδήματός τους, παρά το περατεταμένο lockdown των δικαστηρίων και της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Από κοντά, δίνοντας χέρι βοηθείας και πλήρη στήριξη, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, χαιρέτισε την σχετική πρόταση στο όνομα του «δημόσιου λειτουργήματος» που ασκούν οι δικηγόροι. Και όχι μόνο. Φτάνει στο σημείο να καλεί τους δικηγόρους να γίνουν ένθερμοι υποστηρικτές της αντιδραστικής αυτής εξέλιξης, συμβάλλοντας τάχα «στην επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος, εκρηκτικών διαστάσεων, που έχει δημιουργηθεί από την απίστευτη καθυστέρηση στην έκδοση και απονομή χιλιάδων συντάξεων». Όμως, το πρόβλημα αυτό, που αντιμετωπίζουν άλλωστε και οι ίδιοι οι δικηγόροι με τις συντάξεις τους, δεν είναι φυσικό φαινόμενο!

Η κοροϊδία και η πρόκληση δεν έχουν όριο

Αυτοί που κόπτονται για την ταχεία απονομή των συντάξεων είναι ίδιοι που:

  • έχουν υποβαθμίσει διαχρονικά τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης,
  • έχουν ανοίξει την κερκόπορτα της ιδιωτικής ασφάλισης,
  • έχουν θεσπίσει «εθνική» σύνταξη πτωχοκομείου,
  • έχουν καταληστέψει τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε τζογάροντας, είτε κουρεύοντας τους κόπους και των ιδρώτες των ασφαλισμένων,
  • έχουν μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές,
  • έχουν αφήσει τις υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών άδειες, υποστελεχωμένες, χωρίς τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές.

«Δούρειος ίππος» η ανάθεση των συντάξεων σε ιδιωτικά γραφεία

Ο στόχος τους, διατυπωμένος στις «καινοτόμες» εκθέσεις τους, είναι γνωστός: Η απαλλαγή των επιχειρήσεων από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης με την ελαχιστοποίηση των εργοδοτικών εισφορών, η σταδιακή «απόσυρση» του αστικού κράτους από την ευθύνη του απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη μετατροπή της προστασίας των γηρατειών από κοινωνική σε καθαρά «ιδιωτική» – «ατομική» υπόθεση. Η ανάθεση της απονομής συντάξεων σε ιδιωτικά γραφεία αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου.

Καμία δουλειά δεν έχουν οι ιδιώτες με την απονομή των συντάξεων

Η ανάληψη της ευθύνης για την πορεία και εκτέλεση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων ανήκει αποκλειστικά στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να ενισχυθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν κατάλληλα, για να ανταπεξέλθουν στο ρόλο και στο έργο τους. Κανένας ιδιώτης δεν νομιμοποιείται στην εκτέλεση κοινωνικοασφαλιστικού έργου και πολύ περισσότερο στην λήψη αποφάσεων περί απονομής σύνταξης.

Είναι, άλλωστε, πολλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν, δημιουργώντας, εκτός των άλλων, πλήρη ανασφάλεια στους ασφαλισμένους για την ποιότητα των σχετικών υπηρεσιών, όπως και στους ίδιους τους δικηγόρους:

 Ποιος θα έχει την ευθύνη ορθού υπολογισμού; Σε περίπτωση λάθους, τι ευθύνη έχει ο ίδιος ο δικηγόρος, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη το «αλαλούμ» που επικρατεί στην αρχειοθέτηση των σχετικών φακέλων και την έλλειψη ηλεκτρονικών στοιχείων για το χρονικό διάστημα πριν από το 2002;

Πώς εξασφαλίζονται οι ασφαλισμένοι από την παράδοση των προσωπικών τους δεδομένων σε ιδιώτες; Πολύτιμες βάσεις δεδομένων, με ιδιαίτερα στοιχεία, που ενδιαφέρουν επιχειρηματικούς κολοσσούς, π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτική υγεία, φαρμακευτική βιομηχανία κ.ά., θεσμοθετημένα πια ξεφεύγουν από τον έστω τυπικό έλεγχο του Δημοσίου.

 Ποιος θα αναλάβει την πιστοποίηση των ιδιωτών; Καλό το ευχολόγιο και οι «παρατηρήσεις» της Ολομέλειας για την ανάθεση της πιστοποίησης αποκλειστικά στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά τα περί «πιστοποίησης» τα γνωρίσαμε από πρώτο χέρι. Τα «σκόιλ ελικίκου» και «μέτζη του νέουκτη» έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους. Άλλο τόσο, όμως, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του και ο χορός εκατομμυρίων που στήθηκε προς διάφορους ΚΕΚαρχες, ως «πιστοποιημένους ιδιώτες». Νέος τέτοιος χορός επιδιώκεται να στηθεί, με τις διάφορες ομοιοεπαγγελλματικές εταιρείες να διεκδικούν την μερίδα του λέοντος.

 Ακόμα και στην περίπτωση ρητής πρόβλεψης για την αποζημίωση των δικηγόρων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, όπως ζητάει η Ολομέλεια, πώς εξασφαλίζεται η έλλειψη οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής ανάμεσα στον δικηγόρο και τον ασφαλισμένο για την επίσπευση της αίτησής του; Τελικά, το χέρι στην τσέπη θα το βάλουν και πάλι οι ασφαλισμένοι!

 Τα περί κλήρωσης από ειδικό κατάλογο, για την επιλογή του δικηγόρου προς ανάθεση της υπόθεσης, είναι σκέτη κοροϊδία! Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, το γνωρίζουμε καλά! Η μεγάλη μερίδα του λέοντος θα αποδοθεί στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, που θα στήσουν χρυσές μπίζνες πάνω στην εκμετάλλευση των μισθωτών συναδέλφων. Οι τελευταίοι, μάλιστα, ως «συνεργάτες» και όχι ως μισθωτοί εργαζόμενοι με συγκροτημένα δικαιώματα, πιθανά να εμφανίζονται ως μεμονωμένοι αυτοαπασχολούμενοι στον οικείο κατάλογο.

ΩΣ ΕΔΩ!

Η πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν πρέπει να φάμε κι αυτό το «τυράκι» ούτε να πέσουμε στην παγίδα του άκρατου συντεχνιασμού, που για άλλη μια φορά στήνουν η κυβέρνηση μαζί με την ηγεσία της Ολομέλειας και των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων και που τελικά γυρνάει μπούμερανγκ στα δικά μας συμφέροντα. Κερδισμένοι από τη νέα “δικηγορική” ύλη θα είναι οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, που μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο τις σχετικές αναθέσεις όσο και την μαζική διεκπεραίωση των αιτήσεων μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, κύρια των μισθωτών συναδέλφων.

Ο λαός μας μάτωσε κυριολεκτικά για να επιβληθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης. Ως επιστήμονες νομικοί, αλλά και ως κομμάτι του λαού μας με ανάλογα βάσανα και προβλήματα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και στέλνουμε το μήνυμα: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ.

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε