ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ «ΜΟΥΓΓΕΣ» ΔΙΚΕΣ, ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ «ΜΟΥΓΓΟΥΣ» ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

– Εκφράζουμε την καταδίκη μας στο αντιδραστικό – αντιλαϊκό νομοσχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
– Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στο νομοσχέδιο και συνολικά στις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ, που μας καταστρέφουν και μας ισοπεδώνουν
– Απαιτούμε Γενικές Συνελεύσεις, μαζικές συλλογικές διαδικασίες. Βάζουμε φρένο στις εκφυλιστικές προσπάθειες για την υπονόμευση των αγώνων
………………
ΛΕΜΕ ΟΧΙ στο σχέδιο νόμου για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας γιατί είναι βαθιά αντιλαϊκός, έχει αντιδραστικό ταξικό περιεχόμενο. Υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των τραπεζών σε βάρος της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων.
1.– Ετοιμάζουν πλειστηριασμούς fast track, όπου το 65% από το εκπλειστηρίασμα θα αποδίδεται στους ενυπόθηκους δανειστές, δηλαδή θα πηγαίνει στα πιστωτικά ιδρύματα και μόλις το 25% για να ικανοποιηθούν το Δημόσιο, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και οι εργατικές απαιτήσεις, δηλαδή τίποτα για τους εργατοϋπαλλήλους που έχουν χάσει τη δουλειά τους και περιμένουν μια μικρή ικανοποίηση των απαιτήσεών τους όταν «βγει στο σφυρί» η επιχείρηση. Στρώνουν το έδαφος για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στη λαϊκή κατοικία.
2.– Με την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης, θα έχουμε «μουγγές» δίκες, χωρίς ζωντανή διαδικασία, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και των δικηγορικών εταιρειών που, διαθέτοντας προσωπικό, χρήμα και μηχανισμούς, μπορούν να ανταποκρίνονται στο δικονομικό καθήκον της έγγραφης απόδειξης, ενώ η πλειοψηφία των μαχόμενων δικηγόρων θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινή ταλαιπωρία και το κυνήγι σύντομων και ανελαστικών προθεσμιών μέσα στον έγγραφο κυκεώνα της νέας διαδικασίας.
Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί πτυχή της ίδιας συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής, που τσακίζει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Της πολιτικής που, στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, πλήττει τα συμφέροντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με τη φοροληστεία των εισοδημάτων μας, την επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, τις αντιδραστικές αλλαγές στην άσκηση του επαγγέλματος μέσα από τη λεγόμενη «απελευθέρωση».
Γι’ αυτό και το συμφέρον της πλειοψηφίας των δικηγόρων είναι να αντιπαλέψουμε την προώθηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου, να αντιταχθούμε συνολικά στην πολιτική που πλήττει τα δικαιώματά μας σε συμπόρευση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Αυτό είναι το πραγματικό μας συμφέρον. Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε κυβέρνηση, που προωθεί τέτοια νομοσχέδια και υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των δικηγορικών εταιρειών, είναι μονόδρομος. Κι ο αγώνας αυτός είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση!
Η ηγεσία της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων και ιδιαίτερα οι ηγεσίες των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων δεν θέλουν και δεν μπορούν να υπηρετήσουν έναν τέτοιο αγώνα. Με τις αποφάσεις και τη στάση τους τον παρεμποδίζουν και τον υπονομεύουν, βάζουν τελικά πλάτη στην προώθηση των κυβερνητικών μέτρων. Αφού συμμετείχαν σε μια σειρά διαλόγους με την κυβέρνηση, αφήνοντας τους δικηγόρους απ’ έξω, έρχονται τώρα και αποφασίζουν «τυφλές» αποχές, δηλαδή χωρίς άλλες παράλληλες κινητοποιήσεις, χωρίς συμμαχίες και την εξασφάλιση της αλληλεγγύης ιδίως από το εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Η Συντονιστική Επιτροπή σέρνει τους δικηγόρους σε ένα δημοψήφισμα έξω από συλλογικές διαδικασίες με κάλπικα διλήμματα, και μάλιστα με ερωτήματα που περιορίζουν τις μορφές πάλης μόνο στην αποχή και μόνο στη διάρκειά της, υπονομεύοντας και την ίδια την αποχή, καταπνίγουν τις αγωνιστικές διαθέσεις. Το κεφάλαιο και η κυβέρνηση θέλει «μουγγές» δίκες, η ηγεσία των δικηγορικών συλλόγων θέλει «μουγγούς» δικηγόρους. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι δικηγόροι με μικρά και μεσαία εισοδήματα χρειάζεται να προχωρήσουμε σε νέες μορφές οργάνωσης, να παλέψουμε με γνώμονα τα σοβαρά προβλήματά μας, σε αντιπαράθεση με το συμβιβασμό, την ηττοπάθεια και τον εκφυλισμό που καλλιεργούν συστηματικά και διαχρονικά οι δικηγορικοί σύλλογοι και ειδικά οι μεγάλοι.
Το δημοψήφισμα, με το σκεπτικό και τον τρόπο που το οργανώνουν είναι επίφαση συμμετοχής των δικηγόρων. Οχι μόνο δε συμβάλλει στην έκφραση της ουσιαστικής καταδίκης του νομοσχεδίου, αλλά, επί πλέον, βάζει πλάτη στις γενικότερες στοχεύσεις του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Γιατί, χρησιμοποιούν αντιδραστικά και επικίνδυνα ιδεολογήματα, βαφτίζουν τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων ως «μειοψηφίες» και τα multiple choice του δημοψηφίσματος ως «δημοκρατική σιωπηρή πλειοψηφία», που θα μπορούσε να εκφραστεί ακόμα και ηλεκτρονικά (!) από την πολυθρόνα του γραφείου ή κάτω από τον έλεγχο του εργοδότη στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες. Αποτελούν εμπροσθοφυλακή για την προώθηση αντιδραστικών αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, για τη διάλυση των εργατικών συνδικάτων και την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, νομιμοποιούν τις αυταρχικές πρακτικές και τις αντίστοιχες διαδικασίες που προωθούνται στα Πανεπιστήμια και τους χώρους σπουδών από αντιδραστικούς πρυτάνεις.
Οργανώνουμε και περιφρουρούμε τον αγώνα μας κόντρα σε κάθε προσπάθεια εκφυλισμού και υπονόμευσης.
Απαιτούμε την άμεση σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας
Πιέζουμε για να παρθούν αποφάσεις από τους δικηγορικούς συλλόγους που θα περιορίζουν τα ερωτήματα στην έκφραση αντίθεσης στο νομοσχέδιο
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ και εκφράζουμε την καταδίκη μας στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Δεν απαντάμε σε multiple choice για την οργάνωση των κινητοποιήσεων μας. Δεν πέφτουμε στην παγίδα των κάλπικων διλημμάτων.

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε