Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Μείωση και όχι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας – Κατάργησή τους στον κλάδο υγείας 

Παροχές και συντάξεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το «νέο Ασφαλιστικό» της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι και τόσο «νέο». Αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που απορρέει από τις αποφάσεις της ΕΕ, εδώ και τρεις δεκαετίες, και υλοποιείται διαδοχικά από τις αστικές κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο τον εμβληματικό νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νόμος Κατρούγκαλου και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οδήγησε σε ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 40% του συντάξιμου μισθού από 80% περίπου που ήταν την προηγούμενη δεκαετία. Θεσμοθετήθηκε η ρήτρα βιωσιμότητας των ταμείων με την οποία αίρεται η υποχρεωτική καταβολή των επικουρικών συντάξεων, που οδηγεί με ακρίβεια στην μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Διαχωρίστηκε η κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, που οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας από το κράτος και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ,που οι ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων εκθειάζουν, την ίδια στιγμή που ακυρώνει τη βασική μορφή υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου, διατηρεί και εδραιώνει οριστικά όλο το πλαίσιο των μειώσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις συντάξεις.

Πάνω σε αυτό το έδαφος πατά σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και βάζει σε νέα φάση την πορεία της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ!

Συναδέλφισσες  – Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση φέρνει νέες επιβαρύνσεις στις εισφορές μας, όπως και των άλλων επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών και των ΕΒΕ, με την αύξηση του ποσού της κατώτατης κατηγορίας και τη θεσμοθέτηση συνολικά 7 κατηγοριών, οι οποίες θα οδηγούν και σε διαφορετικό ύψος της -έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένης- σύνταξης και λανσάρονται με το απατηλό περιτύλιγμα της «ελευθερίας επιλογής».

Παράλληλα, απεμπολώντας και αυτήν την κατακρεουργημένη έννοια του όποιου «κοινωνικού κεκτημένου», ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, προωθείται η διαμόρφωση ενός νέου κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης μέσα στα πλαίσια του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ο οποίος θα λειτουργεί με βάση το αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα και μέσα από την υποχρεωτικότητα θα οδηγεί στο τζόγο αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών τις εισφορές των ασφαλισμένων και χωρίς καμία εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουν.

Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν όποιον επενδυτικό φορέα επιθυμούν και ταυτόχρονα σε ποια κατηγορία χρηματιστηριακών προϊόντων θα τζογάρουν τις εισφορές τους: σε χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου. Το μοντέλο αυτό στην Επικουρική αποτελεί προπομπό και  για το Εφάπαξ.

Είναι φανερό ότι η περιβόητη «κεφαλαιοποίηση» ωφελεί τους επιχειρηματίες και πτωχεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μια ματιά στην ΑΣΠΙΣ που μέχρι και σήμερα εκκρεμούν χιλιάδες αποζημιώσεις όσων πλήγηκαν από το λουκέτο, δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια κάνοντας υπέρογκα έξοδα, στην ENRON (ΗΠΑ), στο επαγγελματικό Ταμείο των Φαρμακοϋπαλλήλων με 80% μείωση συντάξεων και 64% εφάπαξ, αποκαλύπτει τις συνέπειες για τους εργαζόμενους από το τζόγο της κεφαλαιοποίησης στην Ασφάλιση.

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΛΛΑ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΒΙΟΥ!

Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις. Δεν αφορά μόνο  την σύνταξη, αφορά τις παροχές των Ταμείων και του κράτους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία, την Πρόνοια, αφορά όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες.

Η «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ και οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ ουσιαστικά διαμορφώνουν  το πλαίσιο για την καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων για την Ασφάλιση, την Υγεία και την Πρόνοια της λαϊκής οικογένειας.

Γι’ αυτό συναδέλφισσες και συνάδελφοι σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους ντόπιους και μετανάστες και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, στη βάση των σύγχρονων αναγκών.

Για ενιαίο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Να καταργηθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας και του Φαρμάκου.

Για την προστασία της μητρότητας, τη φροντίδα και αγωγή της βρεφικής – παιδικής ηλικίας, των ΑμΕΑ και των οικογένειών τους, των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων, των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.

Για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με χρηματοδότηση 100% από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.

Για την αποκατάσταση των απωλειών μας. Να επιστραφούν όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει, τα κλεμμένα από τα αποθεματικά των ταμείων. Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος.

 

ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΗ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!

Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι ο Δ.Σ.Α, που έχει ως μέλη εργοδότες και μεγαλοδικηγόρους και είναι θεσμικός συνομιλητής της εκάστοτε κυβέρνησης, πρόκειται να κάνει το παραμικρό για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με χαμηλά εισοδήματα ή για όσους δουλεύουν σε δικηγορικά γραφεία χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Άλλωστε, πως είναι δυνατόν να διαμορφώσει και να διεκδικήσει αιτήματα π.χ. για το Ασφαλιστικό που να ανταποκρίνονται στα αντικρουόμενα συμφέροντα των ιδιοκτητών-εργοδοτών των δικηγορικών εταιρειών και των μισθωτών, των μεγαλοδικηγόρων και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων;

Στην πράξη, η ηγεσία του ΔΣΑ εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλογραφείων. Δεν έχει καμία σχέση με εμάς που καθημερινά ταλαιπωρούμαστε στα Δικαστήρια και αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα όλες τις συνέπειες αυτής της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής.

Άλλωστε, η στάση της, ειδικά στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αποκαλυπτική. Αρκεί να θυμηθούμε το περιβόητο «κίνημα της γραβάτας», όταν χιλιάδες δικηγόροι διαδήλωναν για την απόσυρση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου, αλλά  η ηγεσία του Δ.Σ.Α. παζάρευε το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα υψηλά εισοδήματα με non-paper στα τραπέζια του διαλόγου. Πλασάρει σταθερά τα πακέτα ομαδικής ιδιωτικής ασφάλισης και προωθεί τη λύση των Επαγγελματικών Ταμείων, που συνιστούν μορφή ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης. Σήμερα προκλητικά πανηγυρίζει για τις αποφάσεις του ΣτΕ και ζητά την διατήρηση της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, στηρίζοντας έτσι την ανταποδοτικότητα και την ουσία των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, τόσο του νόμου Κατρούγκαλου όσο και των σχεδιασμών της ΝΔ. Παζαρεύει για μιαν ακόμη φορά με την κυβέρνηση τον τρόπο υπολογισμού της συνολικής αύξησης των εισφορών μας, αδιαφορεί για τις κοινωνικές παροχές και τις συντάξεις μας, μας σπρώχνει στην ιδιωτική ασφάλιση. Αρνείται πεισματικά την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, για να μην ακουστεί η φωνή μας και να αποφασίσουμε οι ίδιοι για τις τύχες μας, επειδή, όπως προκλητικά ισχυρίζεται, είμαστε “ανώριμοι”!

Όλοι στη μεγάλη συγκέντρωση στις 30-11-2019 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας στις 10.30 π.μ. να ενώσουμε την φωνή μας με τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, εργατικά σωματεία, Συλλόγους και άλλους φορείς αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, να διεκδικήσουμε Κοινωνική Ασφάλιση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s