Για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές

Είναι φυσικά απαράδεκτη και αντισυνταγματική η επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αυτήν την άθλια μεθόδευση που έκανε η κυβέρνηση, για να την περάσει στα μουλωχτά.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι εξυπηρετεί τον ίδιο στόχο και εντάσσεται στην ίδια λογική με τη διαμεσολάβηση και μάλιστα την υποχρεωτική, που ψηφίστηκε με τον πρόσφατο νόμο, αφού όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της βουλευτικής τροπολογίας, η επιβολή της θα συμβάλει στην ενίσχυσή της. Ομολογείται δηλαδή κυνικά ότι θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που ήδη επιβαρύνονται με ένα σωρό παράβολα, τέλη κλπ. και έτσι θα αναγκάζονται να στρέφονται στη διαμεσολάβηση!

Αντί λοιπόν να συζητάμε για την ουσία της διαμεσολάβησης και τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στο επάγγελμά μας η επιβολή της υποχρεωτικότητας με το νέο νόμο, συνολικά για τις αντιδραστικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, η ηγεσία του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, απομονώνουν ένα μόνο επιμέρους ζήτημα και το κάνουν σημαία, για να συγκαλύψουν τα υπόλοιπα και να κρύψουν βέβαια τις σοβαρές ευθύνες που υπάρχουν.

Γιατί υπάρχουν ευθύνες!

Στην κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα: Toν πρόσφατο Ν.4640/2019 (στον οποίο εντάχθηκε και η επίμαχη τροπολογία για το δικαστικό ένσημο) για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις και τη δημιουργία ιδιωτικών παραδικαστηρίων, που είναι βέβαιο ότι θα ορθώσει νέα ισχυρά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στη δικαιοσύνη, θα πλήξει τους δικηγόρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ παράλληλα, θα ωφελήσει ποικιλότροπα τους επιχειρηματικούς ομίλους, ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε είχε πρώτος εισάγει την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης με το Ν.4512/2018, όπως και το ΚΙΝΑΛ, αφού το ΠΑΣΟΚ ήταν και ο αρχικός εμπνευστής της καθιέρωσης του θεσμού με το Ν.3898/2010, εκφράζοντας για μιαν ακόμη φορά τη συναίνεσή τους στα σημαντικά αντιλαϊκά νομοθετήματα.

Στους δικηγορικούς συλλόγους και ιδιαίτερα στο ΔΣΑ: Oι ηγεσίες της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, αντί να αντιταχθούν σθεναρά στην επιβολή της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, με την οποία δήλωναν στα λόγια αντίθετες, παζάρευαν στην πράξη με την κυβέρνηση δευτερεύουσες ρυθμίσεις, εγκαταλείποντας ακόμη και τις υποτυπώδεις κινητοποιήσεις που είχαν αρχικά εξαγγείλει. Άλλωστε, είναι σταθερά υπέρμαχοι του θεσμού και έχουν λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η ίδρυση του ΟΠΕΜΕΔ, η σύσταση φορέων εκπαίδευσης διαμεσολαβητών κ.ά. Ιδιαίτερα βαριά είναι φυσικά η ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΑ, που με μια κατάπτυστη απόφαση, τάχθηκε απροκάλυπτα υπέρ της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης! Τώρα, “διαμαρτύρεται” για τα μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυσή της…

Είναι άλλωστε η ίδια πλειοψηφία που απέρριψε επανειλημμένα το αυτονόητο αίτημα της παράταξής μας για σύγκληση επιτέλους ΓΣ του ΔΣΑ, όπου θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι δικηγόροι για τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν και τους πλήττουν (διαμεσολάβηση, νέο χειρότερο ασφαλιστικό που είναι προ των πυλών κλπ.), με το επιχείρημα ότι οι δικηγόροι δεν είναι ώριμοι να αποφασίζουν οι ίδιοι, παρά μόνο αυτοί οι “φωστήρες” για λογαριασμό τους!

Ο δικός μας δρόμος

Η πλειοψηφία των δικηγόρων που πληττόμαστε από την αντιλαϊκή πολιτική, οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα, έχουμε έναν ακόμη σοβαρό λόγο να τους γυρίσουμε την πλάτη. Να ξεχωρίσουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας από αυτά των ιδιοκτητών των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλοδικηγόρων, που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη και βρίσκουν ιδιαίτερα στοργική στέγη μέσα στο ΔΣΑ.

Να οργανώσουμε τώρα τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας, μαζί με τους εργαζόμενους και τους άλλους βιοπαλαιστές επιστήμονες, ενάντια στον κοινό και πραγματικό αντίπαλο: Tην ΕΕ και τις κυβερνήσεις, το ΣΕΒ, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους στυλοβάτες τους σε κάθε χώρο.

Να ενισχύσουμε τις επιτροπές αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που έχουν ήδη συγκροτηθεί, να απαιτήσουμε την άμεση σύγκληση ΓΣ του ΔΣΑ, συγκεντρώνοντας υπογραφές!

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s